Mielipiteet

Kesäaika vastaan talviaika

Useimpien suomalaisten mielestä on selvää, että olisi parempi luopua kellojen siirtelystä, joka tutkitusti aiheuttaa monenlaisia ongelmia ihmisille ja jopa eläimille.

Tähän on myös EU:ssa herätty ja kysymys kuuluukin, kumpi aika jää voimaan, kesä- vai talviaika? Siitä päättää jokainen jäsenvaltio itsenäisesti.

Liikenne- ja viestintäministeriön kesäaika vastaan talviaika -nettikyselyyn vastausten perusteella mielipiteet menevät melko tasan. Vastauksia saatiin n. 450 000 ja talviajan puolesta äänet menivät 52%– 48%. HÄMMÄSTELEN!

Olen keskustellut asiasta useiden ihmisten kanssa, enkä ole vielä kuullut yhtään talviaikaan pysyvästi haluavaa mielipidettä. Hämmästyttääkin, millä kriteereillä talviakaan on haluttu!?

Olisivatkohan kyseessä vanhemmat ikäluokat, jota ovat tottuneet entisaikojen auringonnousun aikaiseen aamuheräämiseen? Ja syytä ennen vanhaan olikin, kun työt tehtiin hartiavoimin ja valoisaa aikaa oli vähän.

Aikaista aamuheräämistä on jopa ylistetty sananlaskuin: ”Aikainen lintu nappaa madon”. ”Aamun virkku illan torkku, se tapa talon pitää”. Nämä sanonnat elävät vieläkin vahvoina arvoina vanhemman väen mielissä.

Ammatteja, joissa työt aloitetaan ulkona kello 7 aikaan aamulla, alkaa olla koko ajan vähemmän ja sisällähän työtä tehdään joka tapauksessa keinovalossa vuorokaudenajasta riippumatta.

Työelämä on muuttunut ja muuttuu lisää koko ajan, joten tämä tulisi huomioida myös kellonaikapäätöstä tehtäessä.

Itse työssäkäyvänä arvostaisin kovasti valoisuutta työajan jälkeen, jolloin ehtisi saada jotain aikaiseksi. Jos työpäivä päättyy vasta pimeään aikaan, sillä on tutkitusti merkitystä mm. Suomessa turhankin yleiseen kaamosmasennukseen.

Myös vastakkaisia mielipiteitä terveysvaikutuksista on kuultu, koskien lähinnä valoisassa nukkumaan menemistä. Toisaalta sitä asiaa ei tässä maassa voi välttää, sillä kesäaikaan pimeää on etelässäkin vain pari tuntia, mutta talvi on pitkä ja valoton.

Lasten koulupäivää on esitetty alkavaksi nykyistä myöhemmin erilaisista perustelluista terveydellisistä syistä. Asia on kuitenkin kaatunut opettajien vastustukseen ja ilmeisesti hyvästä syystä: Nykykäytännöllä opettajat pääsevät valoisaan aikaan töistä myös talvella.

Jos työssä joutuu asioimaan muiden eurooppalaisten kanssa, niin tällöin olisi myös suotavaa, että olisimme mahdollisimman samassa ajassa. Sujuva kaupankäynti on Suomelle elinehto. Kesäaika helpottaisi myös silloin, kun matkustaa läntiseen Eurooppaan, Afrikkaan tai Yhdysvaltoin. Thaimaan matkustajille tunti sinne tai tänne lienee enää yksi lysti… kunhan tarjoilu koneessa pelaa.

Meillä on eduskuntavaalit tulossa, joten pitäisikö samassa yhteydessä järjestää kellonaika-asiasta kansanäänestys?

Asia on kaikkein merkityksellisin nuorille, jotka eivät vielä saa äänestää, mutta jotka joutuvat pisimpään elämään tämän päätöksen kanssa.

Toisaalta aktiivisimmat äänestäjät eli eläkeläiset voisivat jättää tämän äänestyksen kokonaan väliin, sillä heillähän riittää valoisaa aikaa kesät talvet niin pitkään kuin aurinko jaksaa paistaa. Jos haluaa herätä aamulla kello 5 ja on pimeää, niin se on oma valinta.

Valoisampia kesäaikoja odotellen.

J.H.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti