Mielipiteet

Keskittyminen se vain kiihtyy

Kirjoittaja kantaa huolta median keskittymisestä yhä enemmän Helsinkiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kirjoittaja kantaa huolta median keskittymisestä yhä enemmän Helsinkiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sanoma-konserni ostaa joukon alueellisia lehtiä. Jälleen valtakunnan media keskittyy yhä enemmän Helsinkiin. Jo nyt sitä toimitetaan lähes täysin kilometrin säteellä kaupungin keskustasta. Tämä ei voi olla vaikuttamatta yleiseen mielipiteeseen ja muokkaa niitä haluttuun suuntaan.

Kun tällaisen kaupan yhteydessä puhutaan synergiaeduista, niin se aina merkitsee sitä, että jokin työ loppuu maakunnista ja se siirtyy Helsinkiin.

Kun kuuntelee ja katselee YLE:n ohjelmia, niin sekin keskittyy ylivoimaisesti eniten pääkaupunkiseudun asioihin. Siellä käydään läpi enemmän Helsingin kaupunginosia kuin koko muun Suomen kaupunkeja. Enemmän on esillä Kiasma, kuin vaikkapa koko Jyväskylän taide-elämä. Kun puhuttiin Guggenheimin museon sijoituksesta, oli puhe vain, mihin päin pääkaupunkia se sijoitetaan, ei tullut mieleenkään, että se voisi olla vaikkapa Turussa tai Rovaniemellä (kuten Bilbaossa on).

Toimittajat puhuvat Helsingin kaduista ja rakennuksista ikään kuin kaikille suomalaisille olisi päivänselvää, mikä on Kaapelitehdas, Bulevardi, Kisahalli tai Kalasatama.

Television viihde- ja keskusteluohjelmissa keskitytään täysin paikallisiin julkkiksiin ja asiantuntijoihin. Maaseudunkin asioistakin kommentoivat enimmäkseen juuri nämä samat ihmiset, eivätkä ne, joita asia koskee.

Suurin osa toimittajista on helsinkiläisiä nuorehkoja koulutettuja naisia ja miehiä. Juuri sitä joukkoa, joka on eniten edustettuna Helsingin valtapuolueen vihreiden kannattajissa. Vaikka he kuinka yrittävät olla tasapuolisia, niin oma kanta tulee väkisinkin läpi ohjelmissa.

Ei ole ihme, jos maaseutu tyhjenee, kun kukaan ei enää välitä ajaa sen asioita, kun valtakunnallinen mediakin keskittyy lähes kokonaan etelään ja sen mielenkiinto pysähtyy nykyisin jo Kehä kolmosen sisään. Maaseudun ääni ei enää kuulu muualla kuin Kansanradiossa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti