Mielipiteet

Keskituloinen maksajana

Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen tarjoili kolumnissaan (FL 22.9.) meille kokoomuslaista mielikuvatodellisuutta. Odotin, että paikallispoliitikkomme olisivat puuttuneet tähän, turhaan.

Kirjoituksessa väitettiin, että hallitus kiristää keskituloisten verotusta noin 13€/kk. Kyllä, keskituloiselle jää tuon verran vähemmän rahaa käteen palkasta mutta jäi kertomatta, että se johtuu kiky-sopimuksesta ja edellisen hallituksen tekemästä päätöksestä, että työnantajien TyEL-maksua siirretään palkansaajien maksettavaksi 0,4%. Tässä on huomioitava myös se, että senttiäkään tuosta kiristyksestä ei mene valtion pohjattomaan kassaan.

Vertailuna tuolle kiristykselle voimme ottaa aktiivimallin, jossa työttömän päivärahaa leikataan 4,65% ellei hän onnistu työllistymään. Keskimääräinen ansiopäiväraha on hieman alle 1400€/kk, jolloin leikkaus on reilu 64€/kk ja keskimääräinen työmarkkinatuki on 765€/kk, jolloin leikkaus on reilu 35€/kk. Tämä ei Sannia ole huolettanut, vaan päinvastoin, vaikka ”kaikista pidetään huolta”.

Vielä oudompaa on, jos työtön onnistuu työllistymään vaikkapa 5 tunniksi kuukausittain. Tällöin hän on tilastollisesti työllinen ja nostaa työllisyysastetta mutta on kuitenkin työtön, joka ei täytä aktiivisuusehtoa ja ja hänen työttömyysturvaansa leikataan tuo 4,65%.

Kolumnissa pelättiin, että ihmisten usko politiikkaan sulaa, kun petetään annetut lupaukset. Olen samaa mieltä.

Kirjoituksessa viitataan Rinteen ”vappusataseen”, joka ei toteudu tulevassa budjetissa, mutta samalla unohdetaan, ettei sitä luvattu kerralla toteuttaa. Tuon lupauksen pettäminen kalpenee sen rinnalla, mitä aikaisemmin on tehty. Muistamme varmasti lupauksen: koulutuksesta ei leikata, ja kuinka kävi? Vähemmälle huomiolle on jäänyt lupaus: saamme sote-uudistuksen, joka tuo jopa kolmen miljardin säästöt. Mitä saimme – kolme yhtiötä: SoteDigi Oy, Vimana Oy ja Maakuntien tilakeskus, joihin kaikkiin on löytynyt kovapalkkaiset johtajat ja joihin on pumpattu valtion rahaa kymmeniä miljoonia. Lisäksi soten valmisteluun rahaa paloi satoja miljoonia.

Kaiken kruununa hallitukselle perustettiin oma yhtiö, Vake Oy, joka toimii hallituksen omana työkaluna, joka ei ole eduskunnan valvonnassa ja sinne sijoitettiin valtion omaisuutta 2,3 miljardia euroa.

Nämä yhtiöt joudutaan purkamaan ja varat palauttamaan eduskunnan budjettivaltaan. On valvottava, että näin myös tapahtuu.

Kolumnissa oltiin huolissaan menojen kasvusta ”vailla tietoa tuloista”. Huoli on aiheellinen, mutta pitäisikö luottaa hallituksen suunnitelmaan, että talous on tasapainossa vuoteen 2023 mennessä. Vuonna 2022 tiedämme enemmän tavoitteesta kun hallitus laatii budjettiaan. Tosin valtio on velkaantunut vuosi vuodelta eikä ole ollut varmuutta siitä, millä vastuut katetaan, eikö se ole huolettanut?

Näin paikallisesti tietysti voi kysyä, että mistä saisimme ne rahat, joita kirjoittajan johdolla oltiin sijoittamassa monitoimikeskuksen suunnitelmia suurempaan liikuntasaliin. Tuon laajennuksen hinta taisi olla noin kaksi miljoonaa euroa. Esittäjillä varmaan oli tiedossa mistä rahat!

Sanni kertoi lopuksi, että kertoo hallituksen vastaukset kokoomuksen sille esittämiin kysymyksiin, kunhan saa ne. Minulle, hämäläisenä, riittää vastaukset näihin vanhempiinkin kysymyksiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti