Mielipiteet

Mielipide: Keskurin remontti saa odottaa vielä vuosikymmenen, sisäisen vuokran järjestelmä remontoitava ensin

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Timo Kalervo Nukarin kysymys lyhkäsissä ”Miksi kaupunginvaltuutettu uhkailee Keskuskoulua isolla peruskorjausremontilla?” 12.4 lienee suunnattu minulle.

Kyse oli siitä, että kouluverkkoraportin mukaan noin 10 vuoden päästä yläasteita on tarkoitus olla enää yksi ja jos tuon jälkeen Keskuskoululle vielä on tarve, niin isompi remontti on jossain vaiheessa väistämätön.

Ei siis ole tiedossa remontteja mihinkään kouluun vielä pitkään aikaan.

Pyrkimys oli avata keskustelua, onko Keskuri tarpeellinen silloin, kun yläasteet yhdistyvät oppilasennusteiden toteutuessa, kuten arvioitu. Ei pelotella ketään remontilla. Pahoittelen heikosta ulosannistani, jos puheenvuorostani valtuustossa sai sellaisen kuvan.

Keskuri on rempattu 1998 ja Kuntaliiton mukaan peruskorjaus kouluissa tehdään 20-35 vuoden sykleissä.

Keskuskoululla ei ole akuuttia rempattavaa nyt, kuten ei ole muissakaan koulussa saatujen raporttien mukaan, mutta jokaiseen kouluun peruskorjaus tulee väistämättä aikanaan, kuten myös Talsoilaan ja muihinkin kouluihin jos katsotaan hieman pidemmälle.

Jos kouluverkkoa katsotaan kokonaisuutena, niin on hyvä muistaa, että nykyohjeen mukaan sitten kun keskurin peruskorjauksen aika on, oli se sitten missä kohtaa 2030-lukua tahansa, tuo remontti aiheuttaa sisäisen vuokran pääomakulujen tuplaantumisen, koska poistoaika lyhenee 40 vuodesta 20 vuoteen remontin arvon ylittäessä 25% tasearvosta. Aivan kuten on tapahtunut Talsoilalle, kun sitä on peruskorjattu 2011.

Sisäinen vuokra on sivistystoimelle ongelmallinen, vaikka se ei kaupungin kokonaistalouteen juuri vaikuta.

Sivistystoimelle sisäisen vuokran pääomakulujen osuuden raju nousu tarkoittaa, vähemmän rahaa opettajien palkkaamiseen.

MIelestäni tärkeintä olisi remontoida tuo sisäisen vuokran järjestelmä, ennen kun tehdään mitään kiinteistöratkaisuja saati remontteja.

Uusimmat

Fingerpori

comic