Mielipiteet

Keskusta ja Meta pilaavat Tammelan talouden

Tammelan lisälaina poiki vain pienen uutisen Forssan Lehteen (3.5.). Kepeästi asia meni läpi hallituksessa ja valtuustossakin. Kunta varautuu ottamaan lisää velkaa. Pitäisi soittaa kelloja! Pitkäaikaista velkaa on Tammelassa otettu jo useana vuonna peräkkäin. Yhteensä kohta 6 miljoonaa.

Mitä velalla on saatu aikaan? Sitä kannattaa kuntavaalien alla kysyä äänestämältäsi päättäjältä. Uuteen kirjastoon investoitiin 250 000 euroa. Uudistus olisi ilman Kokoomuksen vaatimusta lykätty uuden koulukeskuksen yhteyteen eli hamaan tulevaisuuteen.

Kaikki muu velkaraha on mennyt kunnan arjen pyörittämiseen. Hyvä muistaa, että kuntalaisten veroja vastustuksestamme huolimatta jo korotettiin, jotta saadaan tilannetta laastaroitua. Kokoomus ajaa realistisempaa talousvaihtoehtoa. Ylisuurta palveluverkkoa on järkeistettävä. Kun lapsia on vähemmän, kouluja tarvitaan vähemmän.

Valtuutettu Tuomo Tuovinen (kesk. sit.) kirjoitti tällä palstalla (18.5.) tehneensä valtuustokaudella yhden virheen. Virheitä on kuitenkin tullut tehtyä hänen ja edustamansa keskustaryhmän osalta jo useita. Tuovisen tarkoitushakuiset laskelmat sekä virkamiesten, verohallinnon, väestöliiton kuin kuntaliitonkin laskelmien kyseenalaistaminen ovat uponneet keskustaryhmän enemmistöön. Syynä lienee yhden kylän etujen ajaminen kaikin konstein kunnan kokonaisedusta piittaamatta.

Kaikki talouden tervehdyttämiskeinot keskustaryhmä on torpannut. Eivät ole kelvanneet asiantuntijavetoisen Talouden tasapainottamistyöryhmän keinot. Ryhmän jälkeen asetettua taloustoimikuntaa ei edes päästetty tekemään kunnon esityksiä. Virkamiesten esittämät korjaustoimet hylättiin surutta 2019 lopussa. Viimeisimpänä vesitettiin puheenjohtajiston ja kunnanjohtajan korjauskuuri vuoden 2021 talousarvioraamiin 18.5. kunnanhallituksessa Metan Ilkka Tuovisen esityksestä Keskustan Puran, Ylitalon, Metan Tuovisen ja Vihreiden Löfstedtin äänin. Tuovisten johdolla excelöity onkin nyt ankarasti vekselöity!

Valtuustokauden saldoksi jäänee yli 6 milj. euron ylijäämän hävittäminen kunnan taseesta. Mikäli kauden alussa olisi hyväksytty edullisin, oppilaissa ja opettajissa ihastusta herättänyt Norrintie 4:n kouluratkaisu, olisi taloustilanne aivan toinen. Keskustalle ja Metalle Norrintie ei kelvannut. Keskustaryhmä sen sijaan keksi uuden koulun vaihtoehdoksi! Nyt ryhmä jo jarruttaa hanketta. Jokainen jarrutuspäivä kerryttää lisää syömävelkaa kuntalaisille, asutpa missä päin kuntaa hyvänsä, oli lapsia tai ei.

Jarruttajiin kuuluva Tuomo Tuovinen on sivistyslautakunnan jäsenenä ainakin aiemmin ollut huolissaan koulupuolen resursoinnista ja lapsivaikutuksista. Valtuustossa (27.4.) Tuovinen kuitenkin totesi, että opetussuunnitelmien vaatimukset opetustiloista ovat aivan turhia ja että on samantekevää, tehdäänkö koulukeskukseen remonttia vai ei, oppilaat oppivat yhtä hyvin. Vilkaisulla liikuntasalin kattoon Tuovinen arvioi kiinteistön olevan teknisesti täysin kunnossa. Nuorisovaltuuskunnan Onni Lintukorpi oli eri mieltä. ”Jos tämä tönö on vastassa omille lapsille, ei se paljon houkuttele paluumuuttajaksi”, hän totesi 3 vuoden käyttäjäkokemuksella.

Tammelalla on vielä mahdollisuus saada kestävästi aikaan uusia muuttajia houkutteleva, terveellinen vähähiilinen koulu ja samalla ratkaista kouluverkkoasia rationaalisesti. Näin todetaan ammattilaisten kustannuspainelaskelmissa ja Kuntarahoituksen rahoitusehdoissa. Olettaen, ettei kunnan taloutta pilata sitä ennen. Ei hukata tätä mahdollisuutta, Keskusta ja Meta!

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti