Mielipiteet

Keskusta posket hehkuen ilmastohallituksessa

Valtiovarainministeri ja puoluejohtaja Annika Saarikko puhumassa keskustan puolue-elinten yhteiskokouksessa Jämsässä 9. elokuuta. Kuva: Tommi Anttonen
Valtiovarainministeri ja puoluejohtaja Annika Saarikko puhumassa keskustan puolue-elinten yhteiskokouksessa Jämsässä 9. elokuuta. Kuva: Tommi Anttonen

Tämä osattiin ennakoida: Sanna Marinin (sd.) hallitus julisti sopineensa toimista, joilla varmistetaan, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Hallitus ehti budjettineuvotteluissa kuitenkin pahasti natista ilmastoliitoksissaan. Marinin piti patistaa kiistakumppaneita, keskustaa ja vihreitä sopimaan erimielisyyksistään.

Lopulta ilmastosovun kätilöksi tarvittiin maan entistä pääministeriä, kansanedustaja Juha Sipilää (kesk.).Ilmapiiri ulospäin hymyilevässä hallituksessa oli tulehtunut, mikä jättää jälkensä ja avaa hallituksen – ja myös budjettiesityksen – kylkeä opposition kritiikille.

Vihreät haluaa pysyä hallituksessa ja joutui sen ilmeisenä hintana tinkimään tavoitteistaan.

Budjettiesitys lupaa monenlaista porkkanaa, mutta silmiinpistävän vähän keppiä: on erilaista energiatukea, öljylämmityksestä luopumista, sähköautoilun tukea ja fossiilittoman liikenteen tiekarttaa.

Hienojen tukilupausten jälkeen on epäselvää, mitä kaikki maksaa ja: kuka on lopulta lystin maksumies? Suomi ei ala pyöriä sähköllä ilmaiseksi.

Ilmastonmuutosta pitää torjua, siitä ei ole kahta sanaa, mutta se on tehtävä oikeudenmukaisesti ja hallituksen kielellä: kestävästi.

Kannatuskriisistään kamppaileva keskusta on Annika Saarikon johdolla seissyt posket hehkuen hallituksen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden takana. Ne ovat olleet käymässä erittäin kalliiksi puolueen perinteiselle kannattajakunnalle etenkin fossiilisten polttoaineiden – nyt taitavasti maton alle peiteltyjen – jatkuvien hintapaineiden vuoksi.

Muutkin kuin perussuomalaiset tietävät, ettei edes verottomaan sähköautoon ole kaikilla varaa, eikä muutenkaan käytännön mahdollisuutta. Maatalous on lisäksi aivan oma lukunsa päästöjen vähentämisessä.

Kysymys on perimmiltään keskustan ja vihreiden ideologisesta ristiriidasta, joka on ollut hyvin tiedossa. Linjaerot tulevat ilmi jatkossakin. Tämän vieläpä takaa hallituksen niin sanottu perälautakirjaus, jonka mukaan lisätoimiin palataan ensi keväänä, jos (=kun) näyttää, etteivät jo päätetyt toimet riitä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi (HS 9.9.).

Uusimmat

Fingerpori

comic