Mielipiteet

Keskustan ja Metan ansiosta Tammela joutuu korottamaan veroja – "Kaikki esitetyt talouden tasapainottamiskeinot on estetty"

Pitäisikö Myllykylän koulun oppilaita kuljettaa Teurolle ja Portaaseen asti? Kuva: Lassi Puhtimäki
Pitäisikö Myllykylän koulun oppilaita kuljettaa Teurolle ja Portaaseen asti? Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun kuntavaaleissa 2017 valtuustoon pääsi häikäilemättömän populistisen kampanjoinnin ansiosta suuri määrä yhden asian valtuutettuja, saattoi vain pelätä pahinta. Ja näinhän siinä kävi, tärkeintä oli omien vaalilupausten täyttäminen tai ainakin niiden kumoutumisen lykkääminen mahdollisimman pitkälle. Jälkikäteen ajatellen todellakin hinnalla millä hyvänsä.

Käytettyjä keinoja ovat olleet virkavastuulla asioita esittelevän virkamiehen valmistelun jatkuva epääminen, jatkuvien lisäselvitysten vaatiminen, valtuutettujen omat tarkoitushakuiset laskelmat tai mielipiteet ja niin virkamiesten, verohallinnon, väestöliiton kuin kuntaliitonkin laskelmien kyseenalaistaminen omien oletusten pohjalta. Keinot ovat yllättävän hyvin kelvanneet Keskustan valtuustoryhmän enemmistöllekin.

Kaikki esitetyt talouden tasapainottamiskeinot on estetty. Eivät ole kelvanneet kouluverkkoselvitykset, erittäin asiantuntevasti johdetun Talouden tasapainottamistyöryhmän esittämät keinot, eikä sen jälkeen asetettu taloustoimikunta edes päässyt tekemään mitään kunnon esityksiä. Tuovisen 21.10. lehdessä viittaama lista sisälsi vain yhtä kylää koskevia kehityskeinoja ja vielä lisähintaan. Virkamiesvoimin tehdyt talouden korjaustoimenpiteet 2019 lopussa nekin hylättiin omilla mielipiteillä.

Kunnanjohtajan tekemä korjauskuuri talousarvioraamiin 2021 vesitettiin 18.5. kunnanhallituksessa Metan Tuovisen esityksestä, Keskustan Puran, Ylitalon, Metan Tuovisen ja Vihreiden Löfstedtin äänin.

Olemme siis tässä tilanteessa, kiitos heidän nyt.

Nyt veroja pitää pakkoraossa korottaa, vaikka se kirpaiseekin niin kuntalaisia kuin meitä asioista päättäviäkin. Me Kokoomuksessa olemme halunneet ensisijaisesti hoitaa kunnan taloutta ylisuuriin rakenteisiin puuttumalla, verotuksen kiristäminen on viimeinen keino. Mahdollisesti tulevan soten johdosta verotukseen kannattaa tehdä korotukset nyt, koska sote leikkaa verotusoikeuttamme hyvinvointialueille tai jollain murteella maakunnille.

Metan Tuovisen vaaliavaus kertoo joko huuhaata tai sitten ryhmän toiminta on vaihtanut suuntaa aivan tykkänään. Kunnan kaikkinaisen kehittämisen jarruttaminen onkin nyt vaihtunut siitä huolehtimiseksi, huoli vesihuoltoyhtiöiden ja vuokra-asuntojen tulevaisuudesta on jo ennenkin ollut kaikkien asiana. Myllykylän lakkauttamisehdotuksessa vanha karva paljastuu, oppilaita kuljetettaisiin ristiin Teurolle ja jopa Portaaseen asti! Taitaisi tietää melkoista painostusta reuna-alueiden vanhempien suuntaan.

Ja miksi pitäisi kuljetella oppilaita oppilaskohtaisten kustannusten halvimmasta koulusta kalliimpiin?

Toisaalla Meta ehdottaa seudullisen yhteistyön lisäämistä. Omalta osaltaan se on ollut ulkoistamassa palkkahallintoa Pieksämäelle, lisähintaan totta kai, ja nyppimällä seudullista rakennusvalvontaa.

Aivan kuten virkamiehemme ovat esittäneetkin, Tammela tarvitsee rakenteisiin puuttumista ja uuden lapsiperheitä paikkakunnalla pitävän ja uusia houkuttelevan uuden nykyaikaisen, terveen, näyttävän ja ympäristöystävällisen koulun rakentamista. Jo uutta tämän ikuisen jahnaamisen tilalle.

Me Kokoomuksessa olemme olleet hyvinvoivan asukkaan asialla kehittämällä liikuntakeskuksen palveluja, kevyen liikenteen väyliä, kirjastopalveluja ja tekemällä aloitteen kohta saatavista kuntoportaista. Terve kuntalainen voi hyvin.

Uusimmat

Fingerpori

comic