Mielipiteet

Kestävää kehitystä

Cityvihreät, joista vain harvalla on ollut multaa kynsien välissä, kauhistelevat lehmän tuottamia kasvihuonepäästöjä.

Kasvisten käyttö on terveellistä ja niitä on syytä syödä. Kuitenkin lehmä on luotu muuttamaan kedon vihreyden maidoksi, lihaksi ja lannaksi. Ihminen otti lehmän hoidettavakseen huomattuaan sen tuottavan hyvin lantaa sekä maitoa omiksi tarpeiksi.

Sodan jälkeen moni syrjäseudun suurperhe selviytyi pihanavetan lehmän avulla pahimman yli. Suomi oli rutiköyhä. Kansainvälinen lastenjärjestö UNICEF auttoi Suomea ensimmäisenä maana.

Vihreä hegemonia vaatii kotieläintuotannon lopettamista ja siirtymistä kasvisruokiin. Erityisesti suositaan kaurapohjaisia tuotteita. Kauranviljely menestyykin Suomessa hyvin ja on korkealaatuisena kysyttyä myös maailmalla.

Vanha sanonta, mitä pellolla tekee kun ei ole piikaakaan, pätee edelleen. Kaurapelto tarvitsee kasvaakseen lannoitusta, jota saadaan erityisen hyvin naudoista. Maapallon mineraalivarat, joita tarvitaan keinolannoitteisiin, ovat ehtymässä. Eloperäiset lannoitteet ovat entistä tärkeämpiä ja edellytys luomutuotantoon.

Kaupungistuminen on etäännyttänyt suurimman osan nuoremmista sukupolvista maan viljelemisen taidoista. Maailma muuttuu, ilmasto muuttuu ja on luultavaa, että elintarvikkeiden saanti valmiina kaupan hyllystä ei olekaan aina itsestäänselvyys.

Maon Kiinassa kaupunkilaisilla oli velvollisuus osallistua peltotöihin maaseudulla. Viljelytaidot tulivat tutuiksi ja kuntokin kohosi. Hyvä käytäntö otettavaksi Suomeenkin, kuten myös maanviljelystaitojen ottaminen opetusohjelmiin peruskoulusta lähtien.

Mansikki seisoo tukevasti maan pinnalla.

Ihminen voi vähentää omaa ilmastokuormaansa välttämällä turhaa lentämistä etelän lomakohteisiin, joissa turistien jätöksetkin päätyvät mereen puutteellisen jätehuollon takia.

Fingerpori

comic