Mielipiteet

Kielestä ja pirttiviljelystä

Taisin nähdä näkyjä, koska olin näkevinäni FL:n nettisivuilla jutun pirttiviljelystä eli 8 lapsen syntymisestä kolmen kylän alueella. Joka tapauksessa näinä päivinä, jolloin Suomessakaan ahkerasta lisääntymisestä ei niinkään huolehdi enää kantaväestö, olikin ilahduttavaa lukea, että pirttiviljely luonnistuu sentään Kojolla, Savijoella – ja Raitoossa.

Koulutovereiden, tuttavien ja kaukaisten sukulaistenkin kautta on minulla ollut vahvat siteet viimeksi mainittuun Koijärven, sitä ennen ja jälleen Urjalan ja 1831 saakka Tammelan ja osittain jälleen entisen Tammelan eli nykyisen Forssan kylään, jossa vielä 1800-luvulla sanottiin asuvan vain Raitomäen noidan, jolla oli kaksi kesyä sutta.

Niin kauan kuin muistan, eli yli 60 vuotta, kaverit ym. eivät asuneet kuitenkaan milloinkaan Raitoossa vaan Raitoolla. Miksi ei siis huolimatta toisaalta kirjakielen korvaamisella puhekielellä mutta toisaalta älyttömän substantiivien inessiivi-villityksen mukaan ei puhuta pirttiviljelyksestä Kojossa, Savijoessa, Kiipussa, Huhtaassa tai vaikkapa Tampereessa.

Fobisti-, rasisti- ym. leiman välttämiseksi en mainitse mitään kielen yksinkertaistamisen taka-ajatuksista mutta jos englistaminenkaan ei Hameenlaanin ym. lehdistossa ja muualla auta, taytynee siirtya 5000 vuotta takaisin historiassa hieroglyfeihin ja täydentää niitä hymiöillä ja emoijilla

Simo Salomaa

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic