Mielipiteet

Kiertoliittymä tuli kalliiksi

Lukiessani Forssan Lehteä (15.11.2018) silmiini osui otsikko Kiertoliittymästä kertyi lisätöitä 206 000 euroa. Jäin ihmettelemään tuota summaa ja sitä mistä se on kertynyt. Tekstistä suora lainaus ”Lisätöistä valtaosa liittyi vanhan katurakenteen ennakoimattomiin tekijöihin kuten kallioihin putkilinjojen reitillä, nykyisiin rakentamisnormeihin riittämättömiin pohjarakenteisiin sekä kartoittamattomiin ja käytöstä poistettuihin kaivoihin ja kanaaleihin.”

Käsittääkseni kaikki tarvittava tieto on dokumentoituna jossain kaupungin arkistoissa. Olisiko kyseessä kuitenkin hätäillen tehty virkamiestyö, johon en ketään halua henkilökohtaisesti nimetä? Samat henkilöt ovat kyllä puolustelleet kyseisen Kauppakadun, Turuntien ja Rautatienkadun valoristeyksen muuttamista kiertoliittymäksi, jonka hinta-arvioksi muistaakseni oli budjetoitu noin 600 000 euroa. Urakkasummaksi oli sovittu 549 000 euroa ja loppusumma kuitenkin kunnallisveroa maksaville kertyi lopulta 755 500 euroa ja ylittyi 206 400 eurolla!

Oli tiedossa Turuntien osalta alla oleva peruskallio, jonka louhinta maksoi 26 000 euroa. Lisätöistä kuitenkin leijonanosan vei ”pohjanvahvistukset” 101 000 euron verran! Olihan Kartanonkadulta käännyttäessä Kauppakadulle 8 tonnin painorajoitusmerkit kyllä tieosuudella ja siten sekin olisi pitänyt jo ennakolta tietää. Vanhojen kaivojen poistoihin kului 29 000 euroa. Eikö niidenkään paikkoja tiedetty tai olisi ollut hankittavissa asiakirjat, joissa niidenkin sijainti ja olemassaolo olisi selvinnyt?

Kaiken tämän lisäksi ”muihin lisätöihin” kului noin 50 000 euroa. Mitähän nekin mahtoivat pitää sisällään? Kaupunki tosin laskuttaa näistä lisätöistä 23 000 euroa eteenpäin muilta toimijoilta. Olisi mielenkiintoista tietää miltä taholta ja paljon kultakin?

En nyt etsi syyllisiä tähänkin farssiin, mutta mielenkiinnolla jään odottamaan vaikka kirjallista vastinetta tahoilta, jotka ovat tuota suunnitelleet ja urakkatarjouksia noin löyhin perustein laatineet. Itse kiertoliittymä on hyvin toteutettu, ja mikäli sitä vielä opittaisiin käyttämään asiaan kuuluvalla tavalla, niin myös kevyt liikenne ko. risteyksessä sujuu suhteellisen vaarattomasti.

Mielestäni tuonkin 206 400 euron ”lisäkulut” olisivat palvelleet paremmin kaupungin lapsiyställistä imagoa, mikäli nekin rahat olisi ohjattu Ruostejärven kesänviettopaikan hyväksi. Toivottavasti en tällä vuodatuksellani nyt pilannut kenenkään pikkujoulukautta varsinaisesta joulusta puhumattakaan, mutta toivoisin kuitenkin jatkossa maltillisempaa suunnittelua yhteisten verorahojen käyttöön. Tärkeämpiäkin rahanreikiä luulisi löytyvän, varsinkin kun säästöpaineita on kasattu mm. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän suuntaan, joka tekee arvokasta ja esimerkillistä työtä seutukuntamme terveyden edistämiseksi.

Syysterveisin

Roni MäkeläForssa

Uusimmat

Fingerpori

comic