Mielipiteet

Kiertotalousosaamisesta vientivaltti – Löytyykö Forssasta tahtoa kehittyä merkittäväksi tulevaisuuden ratkaisijaksi?

Kiimassuon alueella on mahdollisuuksia ja tilaa kehittyä, ehkä johtavaksi kiertotalouden keskittymäksi Suomessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiimassuon alueella on mahdollisuuksia ja tilaa kehittyä, ehkä johtavaksi kiertotalouden keskittymäksi Suomessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Aloitetaan hyvillä uutisilla. Koronarokote on saatu markkinoille Isossa-Britanniassa ja koronapandemian loppu alkaa näkyä edessämme. Kuitenkin koronaakin suurempi kriisi on jo ovella – nimittäin ilmastokriisi.

Tutkimukset osoittavat, että ilmaston lämpeneminen jatkuu edelleen ja tällä kehityksellä lämpenee ainakin kolme astetta. YK:n ympäristöohjelman juuri julkaistu päästökuiluraportti tutkii valtioiden ilmastositoumusten ja Pariisin sopimuksen välistä päästökuilua. Raportista käy ilmi, että kuilu sitoumusten ja tarvittavien toimien välillä on vieläkin liian suuri, mikä selittää, miksi ilmasto jatkaa lämpenemistä.

Raportista löytyy kuitenkin myös positiivinen sanoma. Vuonna 2020 suurin osa maailman rikkaimmista valtioista sitoutui erittäin kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin, esimerkiksi Japani ja Etelä-Korea ovat sitoutuneet hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä, Kiina vuoteen 2060. Tämä tulee olemaan monella tapaa merkittävä muutos.

Ilmastonmuutos otetaan sen vaatimalla vakavuudella ja länsimaiden on luovuttava asenteesta, ettei ilmastotalkoisiin tarvitse osallistua, koska isoimmat saastuttajat löytävät muualta maailmasta. Ilmastonmuutos halutaan pysäyttää maailmanlaajuisesti ja seuraavaksi kysytäänkin, kenen ratkaisuilla se tehdään.

Suomen hallituksen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet asettavat Suomen hiilineutraaliudelle määrävuodeksi 2035. Kotimaisille yrityksille tämä mahdollistaa ilmastoratkaisujen kehittämisen ja kokeilun omassa liiketoiminnassaan. Kanavia kiertotalous- ja ilmastoratkaisujen rahoittamiseen on monia, Business Finlandista työ- ja elinkeinoministeriöön sekä Euroopan Unionin vihreän kehityksen Green Deal -ohjelmaan. Hyödyntämällä näitä mahdollisuuksia kehitystyössä, olemme askeleen edellä muita ja meillä on ratkaisuja myytäväksi, kun maailma niitä tarvitsee.

Forssalla, ja Kanta-Hämeellä kokonaisuudessaan, on nyt mahdollisuus olla osa tätä kierto- ja biotalouden kehitystyötä ja päästä viemään kantahämäläistä osaamista maailmalle. Forssa on jo ansioituneesti kehittänyt Kiimassuon alueen teollista symbioosia ja toiminta alueella on vakaata. Alueella on edelleenkin mahdollisuuksia ja tilaa kehittyä, ehkä johtavaksi kiertotalouden keskittymäksi Suomessa.

Kysymys kuuluukin, löytyykö tästä Suomen tekstiiliteollisuuden syntysijana tunnetusta kaupungista tahtoa, taidoistahan se ei ole kiinni, kehittyä merkittäväksi tulevaisuuden ratkaisijaksi?

Uusimmat

Fingerpori

comic