Mielipiteet

Kiinteistövero on pidettävä kunnissa kohtuullisena – Forssassa rakennuksen kiinteistövero on 10 viime vuoden aikana noussut 64% ja tontin kiinteistövero 111%.

Kiinteistöverolla on merkitystä. Kuva: Pekka Rautiainen
Kiinteistöverolla on merkitystä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kiinteistöveron tuotto on kunnissa kasvanut tasaisesti, vaikka isoja uudistuksia ja valtakunnallisia korotuspäätöksiä ei ole toteutettu muutamaan vuoteen. Kiinteistöliiton selvityksen mukaan esimerkiksi Forssassa rakennuksen kiinteistövero on viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana noussut 64% ja tontin kiinteistövero huimat 111%.

Taloyhtiöiden osuus maksuunpannusta kiinteistöverosta oli runsaan viidenneksen, eli noin 417 miljoonaa euroa vuonna 2020. Taloyhtiöillä on tärkeä merkitys kaupungin viihtyvyyden, turvallisuuden ja elinvoiman ylläpitäjinä. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä kiinteistöomaisuudesta pidetään huolta ja asuminen sekä asiointi siellä on turvallista. Taloyhtiöt ja kaupungit ovatkin käytännössä kumppaneita kaupungin elinvoiman ja turvallisuuden takaajina.

Mikäli sote-uudistus etenee maaliin ja uudet hyvinvointialueet syntyvät vuonna 2023, kunnille jää aiempaa vähemmän verotuloja. Kiinteistöverolla on entistä suurempi merkitys kuntien talouden tasapainon kannalta, koska kunnat saavat näillä näkymin pitää kiinteistöverotuoton, kun taas tuloveron tuotosta puolet lähtee hyvinvointialueille (menojen mukana).

Kuntavaaleissa valittavilla valtuutetuilla on aiempaakin suurempi vastuu kiinteistöveron kehityksen ja purevuuden asettajina. Kunnissa päätetään mahdollisen kiinteistöverouudistuksen jälkeenkin merkittäviltä osin kiinteistöveron tasosta veroprosenttien muodossa. Onkin tärkeää äänestää kuntiin sellaiset valtuustot, jotka tämän vastuunsa ymmärtävät. Kiinteistöveron tulee olla tulevaisuudessa kohtuullinen, myös taloyhtiöiden osakkaiden ja asukkaiden kannalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic