Mielipiteet

Kiire ja byrokratia vievät koronapassin valmistelua

Lähes kaikki puolueet suhtautuvat myönteisesti, mutta asiaan liittyy paljon byrokratiaa.
Koronapassilla voisi päästä esimerkiksi ravintoloihin ja yleisötapahtumiin, mikäli on rokotettu, sairastanut covid-19-taudin tai esittää negatiivisen testituloksen. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Koronapassilla voisi päästä esimerkiksi ravintoloihin ja yleisötapahtumiin, mikäli on rokotettu, sairastanut covid-19-taudin tai esittää negatiivisen testituloksen. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Keskustelu niin sanotusta koronapassista kuopattiin keväällä vähin äänin. Nyt, kun tartuntamäärät ovat vahvassa kasvussa, asiaan on palattu.

Koronapassilla tarkoitetaan virallista todistusta, joka kertoo täydestä rokotussarjasta, tuoreesta negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta koronataudista.

Esimerkiksi Tanskassa tällaista passia on jo pitkään vaadittu erilaisissa palveluissa ja yleisötilaisuuksissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan 63 prosenttia suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa. Vastustajia oli 23 prosenttia vastaajista.

Puoluejohtajille (MTV Uutiset 28.7.) tehdyn kyselyn mukaan muut puolueet ovat koronapassin kannalla, mutta perussuomalaisten kanta jäi epäselväksi.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen on myös koronapassin kannalla, koska se helpottaisi esimerkiksi tapahtuma- ja ravintola-alojen työtä. Leskinen tosin muistuttaa, ettei täysi rokotesuoja tai äsken saatu negatiivinen tulos kaikissa tapauksissa estä levittämästä tautia.

Koronapassin valmistelu on Suomessa myöhässä. Se viivästyi, koska keväällä selvitettiin vain julkisen hallinnon näkökulma passiin. Julkisia palveluita ei kuitenkaan voi sulkea rokottamattomilta.

Hyötyjät olisivat yksityiset palvelut kuten matkailu-, tapahtuma- ja ravintola-ala, joiden yllä häilyy koko ajan sulkutilan uhka.

Asiaan liittyy paljon byrokratiaa. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi A-studiossa (Yle 28.7.), että tarvitaan työ- ja elinkeinoministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön määrittely siitä, missä palveluissa koronapassia voisi käyttää. Lisäksi on selvitettävä, miten yhdenvertaisuuslaki suhtautuu asiaan.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan passia. Virkamiesvalmistelun pitää edetä nopeasti, koska poliittisessa päätöksenteossa menee aina aikaa.

Koronapassi tarvitaan, jotta vähitellen päästään kiinni nykyistä normaalimpaan elämään myös palvelualoilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic