Mielipiteet

Kiitokset, Vuorenmaa ja Kaleva!

Kiitos Janne Vuorenmaalle aloitteesta (FL 12.1.) ja Taneli Kalevalle mielipiteestä (FL 10.1.), joissa käsiteltiin kaupunkimme liikenneturvallisuutta.

Kun puoli vuosisataa sitten aloin tehdä yhteistyötä Liikenneturvan kanssa oli tilanne Forssassa se, että pyöräteitä ei edes harkittu tehdä, koska ne olivat tarpeettomia! Perusteluna oli se, että pyöräily on loppuva liikkumismuoto!

Tuohon aikaan tehtiin lähes kaikki liikenneratkaisut autoilun ehdoilla.

Liikenneturvalla riitti työsarkaa.

Kun vuonna 1973 liikenteessä kuoli 1143 henkilöä ja näistä oli lapsia 150, otti tasavallan presidentti asiaan kantaa uuden vuoden puheessaan. Sen jälkeen alkoi tapahtua Forssassakin.

Alkoi ripeä suunnittelu ja rakenteiden parantaminen, jonka tuloksena kaupungille tuli kaksi kertaa maaherran palkinto ja kerran sama yksityishenkilölle nimenomaan kevyen liikenteen turvallisuuden hyväksi tehdystä työstä. Monilla yksittäisillä toimenpiteillä on päästy tähän turvallisuustilanteeseen, jossa liikennekuolemien määrä on vähentynyt tuosta viidennekseen, vaikka autoliikenne on ehkä viisinkertaistunut.

Suomalaiset ovat usein ”yhden aatteen” ihmisiä. Näin on tilanne valitettavasti liikenneratkaisuissakin. Kun on ”keksitty” joku ratkaisu, siitä tulee käytäntö, riippumatta siitä, sopiiko se paikalliseen tarkoitukseen!

Tällainen yleisparannus tuntuu olevan kiertoliittymä! Autoilun sujuvuuden kannalta ratkaisu voi olla hyvä, mutta liikenneturvallisuudelle se voi aiheuttaa ongelmia.

Mielestäni edelleen liikennevalot vilkkaamissa kaupunkiristeyksissä ovat lapsille, vanhuksille ja liikuntaesteisille oikein asennettuna toimivin ja turvallisin järjestelmä. Voin tarvittaessa perustella asiaa laajemminkin, koska asiaa on tutkittu paljon ja käytännössäkin sen voi todeta!

Toivottavasti tulevia liikenneratkaisuja tehtäessä kustannusten ja sujuvuuden lisäksi huomioidaan myös kevyen liikenteen turvallisuus!

Uusimmat

Fingerpori

comic