Mielipiteet

Kissa suosituin vaan ei arvostetuin

Törmäsin hiljattain Facebookin Roskalava-ryhmässä ilmoitukseen, jossa hyvin lakonisesti tarjottiin ilmaiseksi uuteen kotiin kissaa ja sen tarvikkeita. Edes kissan nimeä ei kerrottu. Uutta kotia tarjottiin jonoksi asti – mutta missä ovat nämä kissaa kaipaavat ihmiset, kun löytöeläinkoti täyttyy hylätyistä kissoista?

Kissan ajatellaan usein olevan halpa ja helppo lemmikki, joka pärjää omillaan. Todellisuudessa kissa on hyvin hoidettuna pitkäikäinen ja aktiivinen lemmikki, joka vaatii omistajaltaan vaivannäköä lajinmukaisen käyttäytymisen mahdollistamiseksi. Kissan ruokintaan, tarvikkeisiin, rokotuksiin, leikkauksiin ja lääkkeisiin voi kulua satoja, jopa tuhansia euroja vuodessa.

Maatiaiskissan hankinta ei saisi olla niin helppoa kuin se usein on. Harvemmin koiraakaan annetaan ilmaiseksi – miksi sitten kissoja? Kissan arvostusta voidaan nostaa tekemällä sen hankinnasta vaikeampaa ja kalliimpaa. Jos kissasta pyydettäisiin edes muutama kymppi, se toivottavasti jo karsisi hetken mielijohteesta kotia tarjoavat.

Parasta olisi, jos ei-toivottuja kissapentueita ei syntyisi lainkaan. Varsinkin vapaasti ulkoilevat kissat on ehdottomasti kastroitava / steriloitava. Leikattu kissa on myös parempi lemmikki tai hiirikissa! Ulkoilevan kissan reviiri pienenee ja se keskittyy hiirien jahtaamiseen paremmin, kun sukuvietit eivät häiritse.

Leikatuilla naarailla on huomattavasti pienempi riski sairastua kohtutulehduksiin ja nisä- tai kohtusyöpään. Jatkuvat kiimat ja tiheä lisääntyminen myös rasittavat hurjasti sen elimistöä. Myös kolleilla kasvainriski pienenee merkittävästi leikkauksen myötä.

Niin kauan kuin kissojen annetaan kulkea valvomatta kaupunkialueella aiheuttamassa vahinkoa ympäristölleen, ei kissojen arvostus ainakaan parane. Naapurit ovat usein sotajalalla, kun kissat käyvät tarpeillaan lasten hiekkalaatikoilla, lämmittelevät autojen konepelleillä ja tappavat pikkulintuja.

Järjestyslain mukaan koiran ja kissan omistajien on pidettävä huolta siitä, ettei eläin pääse yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille, urheilukentälle tai yleiselle hiihtoladulle. Jos kissa kulkee vapaana, kuinka omistaja valvoo, että laki toteutuu?

Tee eläinsuojeluteko: anna kodittomalle kissalle loppuelämän rakastava koti löytöeläinkodin kautta. Älä ota kissaa vastaan ilmaiseksi, vaan pyri nostamaan kissan arvoa. Muistutuksena vielä, että kissanpennun luovutusikä on 12 viikkoa, eikä siitä tule tinkiä.

Jenni Käkönentiedotusvastaava, Jokioisten eläinsuojeluyhdistys ry

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti