Mielipiteet

Kodin turvapalvelut

Mainoksissa myydään etäturvaa. Etävalvontaa tekevä juippi sadan kilometrin päässä ei ehdi eväänsä liikuttaa, kun turvaa vaativa tilanne on ohi. Lasku kyllä tulee, turva ei.

Kattoturvaa myydään samalla tavalla. Kadulla seuratessani olen huomioinut, että lähes 60 % vaatii omakotitalojen ja muidenkin kattojen kunnostamisen tai uusimisen.

Jos ajaa Forssasta vaikka Tampereelle, niin monessa pakettiautossa on kattofirman logo. Myyntimiehet asialla. Luin jostakin, että esim. omakotitalojen vesikourujen puhdistuksesta pyydettiin 400 euroa. Siinä on varmaan ikälisää, koska mitä vanhempi on putsaaja, sitä enemmän se maksaa. Turvaa on siis tarjolla.

Rakennusten suunnittelussa suunnittelu on ykkösasia. Muuttuva tekijä on ihminen. Ei pelkästään asukas vaan ne, jotka siellä asuvat. Ne etäturvaihmiset. Ne kuvittelevat kaiken mahdollisen ja mahdottoman vaaran. Tunnistetaan muutama turvattomuusasia. Keittiöjakkarat, pöytä ja sohva esim. Myös tuhkakuppien puuttuminen on vaarallista. Viranomaiset eivät näitä vaaroja tunnista, muita asioita miettivät.

Listataan onnettomuuksia. Sohvalle tai sänkyyn kuolee Suomessa tapaturmaisesti 25 ihmistä joka vuosi. Tuhkakupin puuttuminen muuttaa asunnon krematorioksi. Tuhka kupissa on halvempaa kuin asunto tuhkana.

Tietysti listaan on lisättävä kielto, joka koskee yhtä kolmosolutta suuremman määrän nauttimista. Muuten on varustettava asunto juopottelutilalla. Oikea ainoa tapa onkin a) varustaa huoneet palovaroittimella ja b)sprinklata asunnot. Varmempi vakuus olisi automaattinen palohälytys, joka saa brankkarit tulemaan paikalle aina kun mikrossa leipä palaa tai kynttilä nuolee verhoja.

Keittiöjakkaroiden myynti on lopetettava. Kaikki kodit on varustettava saxilavalla, tai jos rahat ei riitä, niin tikkailla, joissa on kaiteet. Keittiöjakkaralle nousu on yksi kärkiriskeistä.

Tuolit kuuluvat samaan luokkaan. Niille kiipeäminen parvekkeella on supervaarallista. Parvekkeilla ollessa pitää olla turvavaljaat päällä. Miksi tästä ei ole tehty lakia?

Kylppäri ja sauna kuuluvat vaaroista luokkaan yksi. Lähes kaikki ovat niissä liukastuneet. Yksi asia on, että kylppärin rasiasta sähköiskun saadakseen pitää olla yritystä ja tarvittava varustus.

Kerrostaloissa kuljetaan portaissa ja varsinkin silloin, kun hissi on rikki tai sitä ei ole pyynnöistä huolimatta rakennettu. Silloin talon portaissa on aina julmettu ruuhka. Jonossa pitää kulkea, toinen alas ja vastaantulevat ylös.

Näistä ahtaussyistä johtuen entisvuosina hissien rakentaminen hissittömiin taloihin tehtiin vaikeaksi. Oli muka tärkeää, että on kaksi kaistaa kulkijoille. Muissa maissa ajateltiin toisin. Eli kun talossa on hissi, portaissa kuljetaan vähemmän. Mielipide sekin.

Meillä pianon ja henkilönkin kantaminen portaita paareilla oli mitoittava tekijä. Aikoinaan luulin, että liikuntakyvyttömyyteen pyrittiin tosissaan, kunnes huomasin, että toinen käsi pyrki ja toinen tarjosi niitä luovalla ajattelulla keksittyjä esteitä. Taisi olla mittanauha, joka ratkaisi, saako vai eikö rakentaa hissiä.

Keijo Wääri


Fingerpori

comic

Näkoislehti