Mielipiteet

Kohtalokas tappoheitto

Syksyllä 2018 lounaishämäläistä pesäpalloväkeä säväytti uutinen, jossa kerrottiin, että on perustettu uusi seura: Jokioisten Koetus Juniorit ry. Monelle pesäpallon ystävälle uutinen oli pysäyttävä toisille taas odotettu. Suurin kysymys kuitenkin oli, että onko tämä järkevää?

Kuluneena kesänä ”nautimme” päätöksen seurauksista. Pelasimme pesäpallon suomisarjaa kahden joukkueen voimin ja lopputulos oli surkea pohjanoteeraus. Perinteinen Koetus jäi sarjassa viimeiseksi ja Koetus Juniorit toiseksi viimeiseksi, kumpikin ansaitusti.

Miten tähän on päädytty? Syitä on monia, joita on vuosien varrella kertynyt mutta lopullisen sysäyksen antoi kausi 2018. Kauden alla tilanne urheilullisesti ja seuran (Koetus ry:n) kehityksen kannalta oli mitä ihanteellisin. Edustusjoukkue ykköspesiksessä, kakkosjoukkue suomisarjassa ja vielä kolmas joukkue maakuntasarjassa sekä yhä laajeneva juniorijoukkueiden määrä.

Kuinkas kävi? Koetus teki farmisopimuksen Hyvinkään Tahkon kanssa turvatakseen tarpeeksi laadukkaan joukkueen saamisen. Sopimus toimi ainoastaan Tahkon tarpeiden mukaan ja Koetuksen kasvattien peliaika jäi olemattomaksi ja kausi päättyi putoamiseen suomisarjaan. Näin kaudelle 2019 Koetuksella olisi kaksi joukkuetta suomisarjassa ja piti ratkaista miten toimia. Lopullisena niittinä seuran jakautumiselle oli ilmeisesti se, kun Koetus ry ilmoitti ottavansa edustuksen haltuun myös juniorijaostonsa vetämän kakkosjoukkueen.

Pesäpallon suomisarja on vielä harrastesarja eikä ole järkevää koota koko joukkuetta muiden seurojen pelaajista ja näyttää siltä, että Koetus ry on heitetty pelaamaan jatkuvaa ulkovuoroa. Koetus Juniorit on onnistunut luomaan itselleen hyvän, tunteisiin vetoavan sloganin ”oman kylän pojat” mutta samalla ideologisesti hirttäytymällä tuohon tunnukseen saatetaan tehdä mahdottomaksi pelata edes suomisarjaa.

Koko lounaishämäläisen pesäpalloilun etu olisi, että Jokioisilla on vain yksi seura, jonka alaisuudessa edustuspesäpalloa pelataan. Toinen kysymys on, että onko junioritoiminta saman seuran alaisuudessa vai toimiako omana seuranaan. Esimerkkejä löytyy Lounais-Hämeestä. Erillisinä junioriseuroina toimivat mm. FoPS Juniorit ja Feeniks Basket. Saman lipun alla toimimisesta voidaan ottaa mallia Koijärven Kunnosta, joka ilman näkyvää edustusjoukkuetta voi silti tuottaa junioreistaan todellisia huippuja (Koskelo ja Kaislasalo).

Miten nyt pitäisi edetä? Ensiksi on lopetettava kaikki huhujen, varsinkin perättömien, levittäminen ja eripuran lietsominen sekä henkilöiden mustamaalaminen. On palautettava keskinäinen luottamus.

Toiseksi puheenjohtajien Kettunen ja Lehtonen on istuttava samaan pöytään ja etsittävä ratkaisu, miten yhdessä päästä eteenpäin.

Kolmanneksi on ratkaistava se: Mikä on seuran tehtävä, kenelle ja miksi toimitaan ja mitkä ovat seuran arvot. Vastausta näihin kysymyksiin ei tällä hetkellä löydy kummankaan Koetuksen kotisivuilta.

Sovinnon löytämiseksi hyvä lähtökohta on se, että kumpikin osapuoli on samaa mieltä junioritoiminnan kehittämisestä. Ratkaistavaksi jää edustuspesäpallon järjestäminen ja varojen käyttö.

Toinen vaihtoehto on jatkaa nykyisellään ja se ei ole paras vaihtoehto.

Ratkaisuja odottaen

Uusimmat

Fingerpori

comic