Mielipiteet

Kokoomus Tammelaan muuttaneiden kyselystä: Odotettuja vastauksia, kehittämiseen tarvitaan lisää vauhtia

Tammela ei ole viime vuosina paljon tontteja myynyt. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammela ei ole viime vuosina paljon tontteja myynyt. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelaan muuton syyksi liki puolet kyselyyn osallistuneista mainitsi kolmen tärkeimmän joukkoon luonto- ja ympäristöasiat, perhesuhteet ja kunnan asunto- ja tonttitarjonnan. Tammelan Kokoomus on asiasta samaa mieltä, joukossamme on useita juuri mainituista syistä muuttaneita tai paikkakunnalle jääneitä.

Tammelan luonto on tekijä, joka tarjoaa kaikille asukkaille sopivan tavan saada siitä nautintoa ja lisävoimaa elämäänsä. Tapa vaihtelee, jollekin riittää kun saa ajaa kotiinsa kauniin maiseman kautta, yksi kalastelee, toinen nauttii kävelyistä luonnossa ja moni harrastaa luonnossa. Tässä olemme onnistuneet markkinoinnissa, meidät tunnetaan nyt luonnostamme. Elinkeinoksi se ei kuitenkaan riitä monellekaan, eikä se saa estää muiden elinkeinojen harjoittamista.

Tammelan Kokoomus pitää luontoarvoja korkeassa arvossa, mutta emme ole valmiita radikaaleihin suojelutoimiin. Luontokohteiden palveluja tulee kehittää, ympäristöstä pitää huolehtia niin, että vaeltaja pystyy siellä vesakoiden estämättä näkemään maiseman. Luontoarvoiltaan arvokkaat kohteet on jo rajattu toimenpiteiden ulkopuolelle.

Perhesuhteiden nousu esiin vastauksissa saattaa kertoa paluumuutosta suvun maille tai kuten meistä monelle, rakkaan puolison kotiseudulle muutosta.

Asunto- ja tonttitarjonta saattavat olla riippumattomia kunnan toimista. Tammela ei juuri asuntoja ole myynyt, eikä tonttejakaan lähivuosina paljoa. Asunnot vaihtavat omistajaa, suvun maille lohkotaan tontteja, joka tapauksessa ihmiset muuttavat sinne, minne haluavat. Kunnan tehtävä tonttitarjonnassa on vaikea, ennustaa minne ihmiset haluaisivat muuttaa. Kunnallistekniikan järjestäminen myytävälle alueelle on kallista, ostopäätöksiä voidaan joutua odottelemaan pitkäänkin. Edellinen hyvä onnistuminen oli Kirstilän alue.

Kannattaisiko nyt ottaa käyttöön Tammelan kunnassa yksityistonttien välittäminen? Kyläsuunnitelmissa tehtiin kartoitusta mahdollisista rakennuspaikoista, osa niistä on jo rakennettu, mutta vapaita on vielä. Lisäimua voisi saada mahdollisimman joustavasta loma-asunnon vakituiseksi muuttamisesta ja kaksipaikkaisuudesta.

Tammelaan muuttaneet toivoivat parannuksia teiden kunnosta ja kulkuyhteyksistä. Teiden ylläpidosta kunta voi painostaa ELYä. Kulkuyhteyksissä pitää edelleen kehittää jo pidemmän aikaa esillä ollutta seudullista heiluriliikenne-hanketta. Siinä Tammela-Forssa-Jokioinen -akselilla toimiva reittiliikenne lisäisi mahdollisuuksia julkisen liikenteen käyttöön asioinnissa.

Vaikeampi reagoitava on aikuisten harrastusmahdollisuuksien lisääminen. Mikäli kyseessä on aikuisten liikuntaharrastusten lisätarjonta, niin siinä olemme Tammelan Kokoomuksessa olleet aloitteellisia ja tarjonneet liikuntapuiston kehittämistä ja kuntoportaita. Ja nehän ovat lähteneet jo hyvään nousuun.

Se, mikä kiinnittää huomiota kyselyvastauksissa on, ettei esiin nouse kyläkoulut syynä muuttaa Tammelaan.

Kyselyn tulokset olivat lupaavia, olemme oikealla tiellä. Lisää vauhtia, seudullista kehittämistä ja perusasioiden tunnustamista talouden kuntoon saattamiseksi tarvitaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic