Mielipiteet

Kolerabakteeri on vielä olemassa

Koleraa esiintyi 1500-luvulla Portugalissa ja 1820 se rantautui Venäjälle muuttuen pandemiaksi Eurooppaan. Kolera raivosi maailmalla ja tuli Suomeen 1831.

Vibrio cholerae -bakteeri levittäytyi juomaveden, jäteveden, ruuan välityksellä. Bakteeri aiheutti voimakkaan ripulin, jolloin ihminen saattoi kuolla muutamassa tunnissa kuivumiseen ja kuolioon. Turussa tuolloin kuolleisuus oli erittäin suurta.

Tautihan on vielä olemassa. Ei se ole minnekään kadonnut. Vielä 2006 Irakissa esiintyi Saddam Husseinin kuoltua tämä hengenvaarallinen epidemia. Suomessa ei tätä 01 ja 0139 seroryhmää esiinny. Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa, Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa erityisesti Intian niemimaalla koleraepidemioita esiintyy vieläkin.

Onneksi tähän on rokote olemassa. Maailmassa taitanee olla puolenkymmentä rokotteen valmistajaa, jotka kehittävät uusia pandemiarokotteita.

Niin sanottu espanjantauti levisi 1918 Espanjasta, tästä nimitys espanjantauti, joka oli influenssavirus A. Tappava virus levisi tehokkaasti aiheuttaen keuhkokuumeen, joka huipentui tukehtumiseen ja uupumukseen. Lääkettä ei tuolloin ollut, toki aspiriini tunnettiin. Näin sen toivat 1918 saksalaiset sotilaat Helsinkiin ja 190 ihmistä sairastui päivässä lähinnä työväen asuinalueella. Kuolleisuus oli suuri. Osaltaan tähän vaikuttivat köyhyys ja ahtaat asuinolotilat.

Sikainfulenssa lähti 2009 Meksikosta liikkeelle. Tämä ei kuitenkaan ollut niin merkittävä kuin nykyinen korona.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic