Mielipiteet

Kolme Raimoa ja Vennamon perintö

Timo Soini on Veikko Vennamon perinnön kantajia. Kuva: Mauri Ratilainen
Timo Soini on Veikko Vennamon perinnön kantajia. Kuva: Mauri Ratilainen

Kesäteatterien ollessa tauolla tartun kynään. Raimo Rintamäki, Raimo Rönkko ja Raimo Vistbacka saivat sen aikaan.

Hyvässä näytelmässä on mielenkiintoiset päähenkilöt. Joskus sivuroolistakin kasvaa koko tarinan ydin. Olen tuuleen huutaja. Politiikkaan en sekaannu. Kulttuurin ja viihteen puolesta haluan puhua. Siksi kirjoitan.

Kuuntelen Tomppaa. Kerran minuutissa sydän pomppaa ja olen näkevinäni Tom Jonesin ja Paula Koivuniemen. Mieleeni tulee kotitalo Pohjanmaalla. Tuvan pöydän äärellä istuu Pyhä perhe, hyvä perhe. Putkiradiosta kertautuu Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen… Ei tainnut tietää poika ei, ettei ollut vielä vapaa.

Veikon välit olivat Urhoon viilenneet. Veikko oli asuttanut Karjalan evakot uuteen kotiin. Rintamamiestalorivit nousivat kuin sienet sateella. Lakitieteen lisensiaatti, varatuomari, tullineuvos Kekkosen viidennen hallituksen valtionvarainministeri, Maatalousministeriön asutusasiain osaston ylijohtaja, Jaakkiman poika vuosimallia 1913. Vennamo mittautti kannatuksensa Maalaisliiton johtajaksi Keskustapuolueen 50-vuotisjuhlakokouksessa Nivalassa 1956. Hopealle jäänyt Veikko toimi Kulissien takaa ja oli Ajan valtimolla. Hän nousi parrasvaloihin ja perusti Suomen Pientalonpoikien Puolueen ja johti sitä 1959–1979. Puolueen seuraaja tuli Kalevi Sorsan neljänteen hallitukseen 1983 ja oli myös Harri Holkerin hallituksessa vuosina 1987–1990.

On mielenkiintoista, miten Veikko Vennamon perintö elää yhä. Kotimaan politiikka ei olisi ollut läheskään niin kiinnostava näytelmä ilman Veikkoa ja hänen jättämäänsä perintöä. Kun Pohjanmaalla Soinin kylässä kävelee pitkin Ahon laitaa tulee pienen talon poikana mieleen vaara – Yksi Hallayö voi viljan kaataa. Tervetuloa Soini ja Uusi SMP.

Uusimmat

Fingerpori

comic