Mielipiteet

Kolmen tähden maakunta paras

Kanta-Hämeen vetovoima laskee. EK:n kuntarankingin tuloksissa Hämeenlinnan seutukunnan vetovoima on pudonnut muutaman vuoden aikana sijalta 3 sijalle 12 (Häsa, FL 15.2.). Nyt on viimeistään aika tarttua toimeen – jopa Hämeessä. Mielestäni koko Kanta-Hämeen tulevaisuuden kannalta vahva Riihimäen, Forssan ja Hämeenlinna muodostama ”kolmen tähden maakunta”, tuottaa parhaiten vetovoimaa ja työpaikkoja alueelle.

Kanta-Hämeellä on pitkä ja vahva yhteinen hallinnon, kulttuurin ja vaikuttamisen historia jo suomalaisuuden alkuvuosista lähtien.

Maakunnalla on ollut suuri rooli monien kansallisestikin merkittävien hankkeiden toteutumisessa. Moottoritie on hyvä esimerkki tällaisesta.

Nykyinen Kanta-Hämeen keskussairaala oli puolestaan tärkeä maakunnallisen tason elinvoimainvestointi. Nykyään meillä on moderni Hämeen ammattikorkeakoulu, luottamuksellista ja eteenpäin katsovaa yhteistyötä Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien välillä, vahvat elinkeinoverkostot ja pienen tauon jälkeen myös esimerkiksi matkailuyhteistyö on lähtenyt käyntiin. Väen vängällä tunnutaan kuitenkin etsittävän tekijöitä, jotka heikentävät maakunnan yhtenäisyyttä. Tosiasia on, että yhtenäisenä maakuntana sen kolmella tähdellä on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa alueen vetovoimaisuuteen.

Vetovoima ei synny itsestään, vaan tarvitaan tekoja, jotka nostavat maakuntamme profiilia. Yhteistyötä ja vuorovaikutusta on kehitettävä.

Viestinnän tulee keskittyä alueella tapahtuviin positiivisiin asioihin. Kärkiyritysten ja suurten työllistäjien on päästävä yhteistyöhön keskuskaupunkien kanssa, jotta veturiyritykset pysyvät alueella ja haluavat kehittää toimintaansa. Yritysmyönteinen ilmapiiri lähtee yksilöistä ja etenee siitä kohti tekemisen kulttuuria. Muutamat keskeiset yritysjohtajat voisivatkin nostaa omaa profiiliaan alueen kehittäjänä. Silloin myös pienemmät yritykset uskaltaisivat lähteä mukaan. Tarvitaan myös yhteistyötä alueen yritysten ja oppilaitosten kesken, jotta pystymme vastaamaan tulevaisuuden osaamistarpeisiin.

Kuntien päättäjien tulee luoda mahdollisuuksia kaavoituksen ja toiminta-alustojen luomisen kautta alueella tapahtuvalle kehittämistoiminnalle. Tarvitaan myös laajempaa yhteistyötä poliitikkojen kesken. Yhteinen kehittämisen tahtotila ja yli puoluerajojen tapahtuva aluevaikuttaminen vievät koko maakuntaa eteenpäin. Eripuran lietsominen on saatava loppumaan.

Kanta-Hämeen maakunnan hajoaminen ei palvele ketään. Hämeenlinna Pirkanmaan, Forssa Varsinais-Suomen ja Riihimäki Uudenmaan maakunnan laitamilla eivät loista kirkkaana, vaan ne katoavat pikkuhiljaa isojen keskusten otteessa. Mutta yhdessä nämä kolme kaupunkia muodostavat kirkkaana loistavan tähdistön – Kanta-Hämeen Orionin vyön.

Helena LehkonenHämeenlinna, eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Uusimmat

Fingerpori

comic