Mielipiteet

Konsultin käyttö Pärjäävä Forssa kakkosessa – Miksi maksaa konsultille virkamiehille kuuluvasta valmistelutyöstä?

Säästötoimista päättävät virkamiesten valmistelun pohjalta luottamushenkilöt. Kuva: Lassi Puhtimäki
Säästötoimista päättävät virkamiesten valmistelun pohjalta luottamushenkilöt. Kuva: Lassi Puhtimäki

FL mainitsi allekirjoittaneiden nimet 4.11. artikkelissaan, joka koski Forssan kaupunginhallituksen päätöstä hankkia konsultointiapua FCG:n konsultti Eero Laesterältä koskien pärjäävä Forssa 2:n toteuttamista. Laesterä on esittänyt arvioitaan valtuuston iltakoulussa Forssan nykytilanteesta ja oli toiveikas Forssan valitsemaan linjaukseen talouden tasapainottamisen suhteen. Forssan kaupungin virkamiehet ovat laatineet askelmerkkejä tuleville vuosille, jotka luottamushenkilöt ovat hyväksyneet lähes yksissä tuumin.

Askelmerkit pitävät sisällään lähivuosina säästöjä, jotka väistämättä merkitsevät vaikutuksia palvelutasoon ja koskevat myös julkisen sektorin henkilöstöä. Terveydenhuollon sektorilta haetaan säästökohteita tuhansienkin eurojen tarkkuudella.

Jo näitäkin taustoja huomioiden, me allekirjoittaneet vastustimme 16 000 euroa maksavaa konsultin palvelua, joka sisältää konsultin 15 työpäivää eli yli 1000 euroa/ päivä. Konsulttityön pohjalta suunniteltaisiin Pärjäävä Forssa 2:a eli kaupungin talouden sopeuttamista vuodesta 2022 eteenpäin.

Tämä valmistelutyö on olennainen osa kaupungin virkamiesten työtä, josta heille maksetaan palkkaa. Virkamiesten valmistelun pohjalta luottamushenkilöt tekevät päätökset. Nyt tuo 16 000 euroa on jostain muualta pois, mutta mistä, siitä ei ole tietoa.

Ulkopuolisen konsultoinnin tarpeellisuutta perusteltiin myös ulkopuolisen näkemyksen tuomista päätöksenteon tueksi. Forssassa on ulkopuolista näkemystä riittävästi, koska iso osa johtavista viranhaltijoista asuu Forssan ulkopuolella. Päätöksenteon valmistelussa tarvitaan kosketuspintaa siihen, mitä ja miten tehtävät päätökset vaikuttavat forssalaisten arkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic