Mielipiteet

Korjausavustuksilla vauhtia talouteen

Korjausrakentaminen vaatii elvytystä. Kuva: Pekka Aho
Korjausrakentaminen vaatii elvytystä. Kuva: Pekka Aho

Koronakriisi voi leikata tänä vuonna asunto-osakeyhtiöiden korjausrakentamisesta peräti 300– 400 miljoonaa euroa eli jopa 10 prosenttia. Koronatilanne on viivästyttänyt korjaushankkeista päättämistä ja töiden aloittamista. Kuitenkin juuri taloyhtiöiden korjausrakentaminen toimisi hyvänä talouden elvytyksenä ja tarjoaisi rakennusalalle töitä.

Kiinteistöliitto esittää, että valtion vuoden 2021 talousarvioon varataan 100 miljoonaa euroa taloyhtiöiden korjausavustuksiin. Tällä saataisiin aikaan noin miljardin euron korjauselvytys.

Toinen varteenotettava tapa edistää asuinrakennusten kuntoa ja energiatehokkuutta on tukea suunnitteluavustuksilla taloyhtiöiden suunnitelmallista kiinteistönpitoa. Avustusta tulisi myöntää kuntoarvioiden ja kuntotutkimusten teettämiseen, esimerkiksi kymmenen prosenttia kustannuksista.

Avustusten lisäksi asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakausjärjestelmä on tarpeen uudistaa. Takauslainan osuutta hankkeen kokonaisrahoituksesta on korotettava, takausmaksua on alennettava sekä täytetakauksen hyväksymiselle asetettuja vakuusvaatimuksia kevennettävä. Koska takaukset hyväksyy valtion budjetin ulkopuolinen valtion asuntorahasto, eivät ne kasvata valtion menoja.

Myös kotitalousvähennys tulisi uudistaa kattamaan taloyhtiöiden kautta toteutettavat korjaushankkeet, joiden kustannukset osakkaat maksavat kertasuorituksina tai vastikkeissaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic