Mielipiteet

Korona ja oikeus perusopetukseen – Peruskoulut eivät ole missään vaiheessa olleet mikään koronalinko

Forssan Keskuskoulun oppilaat saivat keskiviikkona käyttöönsä maskit. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan Keskuskoulun oppilaat saivat keskiviikkona käyttöönsä maskit. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jo muutamaan otteeseen Aulis Astalo on arvostellut päättäjiemme kykyä koronapandemian hoitoon ja päätynyt aina samaan ratkaisukeinoon, joka on tehokas, halpa ja kaikin tavoin hyödyllinen, peruskoulujen palauttaminen etäopetukseen. Väite on paitsi paikkaansa pitämätön, jopa vaarallinen.

Kyseisen julkisen alan viranhaltijana katson oikeudekseni vastata näihin kirjoituksiin juuri siitä näkökulmasta. Ensinnäkin, peruskoulut eivät ole missään vaiheessa olleet mikään koronalinko, pikemminkin päinvastoin. Jo syksyllä julkistetun tutkimuksen mukaan Suomen peruskouluissa olleet nelisen sataa altistumista olivat johtaneet n. 13 000 altistuneeseen oppilaissa, opettajissa ja muussa henkilökunnassa. Tartunnan oli saanut 1-1,5% näistä, alle 200 henkilöä.

Yhteiskunnassamme on valtava määrä ihmiskontakteja sisältäviä toimintoja, joissa tartuntaprosentti on ollut moninkertainen.

Oman Lyseomme oppilaskunta on tätä samaa yleisönosastoa myöten taistellut lähiopetusoikeutensa puolesta kevään etäopetusjakson kokemuksiinsa nojaten. Perusopetuksessa nämä lukiolaisten kuvaamat pulmat ovat vielä suurempia mm. oppilaiden iän aiheuttamista haasteista johtuen.

Etäopetusjakson aikana kaikki opettajista oppilaisiin ja huoltajiin tekivät parhaansa ja venyivät lyhyellä varoitusajalla upeasti. Tästä huolimatta tutkimustulokset osoittavat juuri sen, miksi koulujen tulee viimeiseen saakka pysyä auki.

Pedagogiset, oppimiseen liittyvät aukot ovat kuitenkin ehkä niitä helpoimmin kiinni kirittäviä, mutta työtä ja kärsivällisyyttä sekin vaatii. Erityisen kovalla koetuksella on ollut lasten ja nuorten henkinen jaksaminen ja selviäminen sosiaalisesti. Jo muutenkin Suomessa kansantautia lähentelevät nuorten mielialapulmat sekä lastensuojelun asiakkaiden määrä ovat molemmat olleet korona-aikana jyrkässä nousussa. Tilanne on näkynyt syksyllä selvästi myös kouluissa, eikä tätä kehitystä ole syytä eikä varaa yhtään enempää vahvistaa.

Yhteiskunta toimii kaikkiaankin lakeihin ja asetuksiin nojaten. Kesällä lakeja kirjoitettiin uudelleen vastaavien tilanteiden varalta. Perusopetus on lapsen perusoikeus ja sen rajoittaminen vaatii todella paljon, nykyisen lain mukaan koulua ei taida edes noin vain voida sulkea määräämättömäksi ajaksi, erittäin poikkeuksellisissa oloissa kuukaudeksi kerrallaan ja silloinkin terveysviranomaisten kanssa asiasta yhdessä päättäen.

Korostan lopuksi, etten missään nimessä vähättele koronapandemiaa, nyt on viisautta suojata toinen toistamme ja päästä kurimuksesta yhdessä ja yhteistyössä yli. Hygieniaohjeistuksia, turvavälejä ja kulloinkin voimassa olevia viranomaissuosituksia noudattaen sekä maalaisjärkeä käyttäen.

Uusimmat

Fingerpori

comic