Mielipiteet

Korona koettelee kestokykyä

Kohta pulpetit taas täyttyvät. Kuva: Tapio Tuomela
Kohta pulpetit taas täyttyvät. Kuva: Tapio Tuomela

Koronakriisistä on kirjoitettu ja uutisoitu monien mielestä jo ihan liikaa. Kun rajoitteiden purku nyt alkaa opetusalalla, on kiinnostavaa nähdä sen aiheuttamat seuraukset. Toivottavasti tautitapaukset eivät ala lisääntyä purkamisen myötä.

Julkisuudessa on kovin painotettu, että lasten on tärkeää päästä ennen kesää tapaamaan kavereitaan ja opettajiaan, sama pätee myös toisinpäin. Se on kyllä aivan totta, mutta millainen mahtanee olla jälleennäkeminen, riemuisa vai pettymys.

Huolissaan olevat vanhemmat evästävät lapsiaan lukuisin varoituksin ja ohjein, jotka pitäisi painaa mieleen. Kun oppilaat sitten toiveikkaina ehtivät koulun pihan läheisyyteen, alkaa uusi ohjeistus. Opettajat ovat vuorostaan saaneet ylemmältä taholta ison joukon ohjeita, joiden mukaan heidän on toimittava.

Niinpä koulupäivät täyttyvät paljolti käyttäytymisohjeista ja varoituksista. Kokemukseni mukaan nuorimmat koululaiset eivät luonnostaan pysty käyttäytymään ”kerrasta poikki” -menetelmän mukaan. Heitä on opastettava ja varoitettava, kiellettävä ja käskettävä tarpeen mukaan, pitkin päivää. Kuka aikuinen sietäisi tällaista ohjeistusta omassa arjessaan? Tuskinpa kukaan, mutta lasten onkin pakko.

Kai näistä koululaisten ja koulun aikuisten kokemuksista kahden viikon ajalta joku tekee tutkimuksen, jonka tulokset myöhemmin julkistetaan. Nähtäväksi jää myös, oliko rajoituksen purkaminen kaiken henkisen ja taloudellisen uhrauksen arvoinen.

Ettei vaan kävisi niin, että ”paljon porua — vähän villoja”. Päättäjien lienee syytä varautua vastaanottamaan toivomiensa ruusujen lisäksi myös risuja. Pian se nähdään.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti