Mielipiteet

Koronakaaosta pukinkonttiin – Hallitus on luvannut, ettei mitään tehdä, ennen kuin on liian myöhäistä

Kuva: Arttu Laitala
Kuva: Arttu Laitala

Nyt on kuusen alle varattuna tavallista kovempi paketti. Hallitus on luvannut, ettei mitään tehdä, ennen kuin on liian myöhäistä. Valmiuslain käyttöönotto ei ole ajankohtaista, ei vaikka oikeustieteilijät suosittelivat sitä jo 20.10. HS:n artikkelissa. Uskokaa huviksenne, tämä palokunta lähtee vasta savuaville raunioille!

Ruotsalaistyylisellä strategialla pääsemme ruotsalaistyyliseen tilanteeseen. Tukholma kilvoittelee Madridin kanssa uhrilukujen eurooppalaisesta kärkipaikasta. Mutta perässä tullaan! Kiireellisempien tehtävien puutteessa hallitus aikoo laatia tekstiviestin koko kansalle.

Sairastuminen on aina omaa syytä! Töihin ja kouluun on mentävä, mutta yrittäkää väistellä loppuja! Tsemppiä! Ja ainahan voi rukoilla.

Kaikki eivät ota koronaa vakavasti, mutta terveydenhuollon kapasiteetin ylittyessä koituu ongelmia myös muista sairauksista kärsiville. Ensiksi viivästyvät ei-kiireelliset hoidot. Leikkausjonot alkavat kasvaa ja vakaviakin sairauksia jää diagnosoimatta kun ihmiset eivät pääse lääkäriin. Paikoitellen tilanne on EU:ssakin mennyt niin vaikeaksi, etteivät edes kaikki kiireelliset tapaukset saa tarvitsemaansa hoitoa.

Oman lisänsä tilanteeseen tuo lähestyvä kausi-influenssa. Kukaan tuskin yllättyi, ettei influenssarokotetta riittänyt kaikille halukkaille THL:n lupauksista huolimatta. Rokotteen tehokin selviää vasta taudin rantautuessa maahamme. Voihan sitä kuitenkin toivoa, että Kaukoidän valtioiden meikäläistä pienempi innostus antaa koronan levitä väestöihinsä hidastaa myös influenssan saapumista.

Etäopetus olisi tehokas ja edullinen keino hillitä epidemian leviämistä. Se ei kuitenkaan tule kysymykseen, koska seinät näyttävät muodostavat peruskoulumme pedagogisen ytimen. Nämä seinät ovat niin tärkeitä, että lasten ja heidän läheistensä terveys kutistuu niiden rinnalla mitättömäksi sivuseikaksi.

Ehkä olisikin kysyttävä, kuinka ihmeessä lapsemme selviävät loma-ajoista ja niistä lukuisista vuorokauden tunneista, jotka he vääjäämättä joutuvat viettämään koulurakennusten ulkopuolella?

Uusimmat

Fingerpori

comic