Mielipiteet

Koronakriisi, sotekriisi, maakuntakriisi ja kuntakriisi, näitä riittää

Terveydenhuolto on nykykriisien keskiössä. Kuva: Esko Tuovinen
Terveydenhuolto on nykykriisien keskiössä. Kuva: Esko Tuovinen

Krononakriisiin saataneen lopultakin helpotusta rokotusten muodossa, vaikkakin kovasti kitsaasti tuntuu rokotushommelikin lähtevän käyntiin suojamaskeista puhumattakaan, joiden hankinta meni Huoltovarmuuskeskuksessa kintuille. Onko rokotteiden EU:n yhteishankintaprosessissa samanmoisia piirteitä kuin suojamaskien hankinnoissa, jäänee nähtäväksi?

Sotekriisi odottaa nyt ratkaisuaan parlamenttimme katakombeissa suuren salin käsittelyn kynnyksellä. Sitä on väännelty ja niin soudettu kuin huovattukin suuntaan jos toiseenkin peräti parikymmentä vuotta sitten PARAS-hankeen ajoista lähtien, kuka milloinkin hallitusvastuussa peränpitäjän tuhdolla on istuskellut.

Maakuntakriisi liittyy oleellisesti sotekriisiin, sillä useampia erinäisiä maakuntamalleja on vuosien saatossa esitelty tuon tuostakin viimeisimpänä niinkutsutut hyvinvointialueet. Kansanedustaja Esko Kiviranta (kesk.) johtaa sote-hankkeeseen perustuvaa maakuntaverohanketta parlamentaarisessa komiteassa, jonka työ valmistunee piakkoin eduskunnalle esitettäväksi.

Kuntakriisiä ei tällä hetkellä ja näillä eväillä ole olemassakaan, sillä valtio on työntänyt kunnille noin miljardin euron verran enemmän tukia kuin mitä Sars2 -CoV19 -koronavirus on kunnilta vienyt, joten kuntatalouksilla pyyhkii tätä nykyä todella ennätyksellisen hyvin talouden tunnuslukujen lupaillessa kunnille kaikkien aikojen talousvuotta!

Mikäli sote-uudistus maakuntaveroineen joskus toteutuu, niin kaikki kunnat velvoitetaan alentamaan kunnallisveroa 13,26 prosenttiyksikköä, jos lainsäädäntö läpäisee eduskunnan (FL 8.2.2021) käsittelyn, mutta tämä onkin sitten ihan toinen juttu…..kuntavaalien jälkeen!

Uusimmat

Fingerpori

comic