Mielipiteet

Koronan taklaaminen on yhteistyötä

”Suomella on Euroopan parhaat edellytykset kontrolloida viruksen pääsyä maahan. Työkalut lainsäädännössä, rajavalvonnassa ja terveydenhuoltojärjestelmässä ovat olemassa. Maaliskuussa näitä ei käytetty, ja virus pääsi Suomeen. Vahingot olivat valtavat. Samaa virhettä ei saa nyt toistaa.”

Tämä Kokoomuksen varapuheenjohtajan Antti Häkkäsen asiallinen twiitti on ilmeisesti se lähde, johon Ilkka Joenpalo viittasi, kun hän kolumnissaan (FL 13.8.) arvosteli jälleen Kokoomusta ja tekee erikoisia viittauksia Pohjois-Koreaan.

Kokoomuksen mielestä koronavirustilanteesta pitää pystyä keskustelemaan asiallisesti. On kirkas fakta, että keväällä lentokentillä ja Suomen rajoilla tehtiin virheitä, kun virus pääsi leviämään ilman karanteeneja ja ohjeistusta. Olemme pitäneet aktiivisesti esillä, että näistä virheistä on otettava opiksi ja vältettävä ne toisen aallon jo rantautuessa – jälleen ulkomailta – Suomeen.

Kokoomus teki jo huhtikuussa keskustelunavauksen koronastrategiasta, jonka toimenpiteisiin kuului mm. kaikkien infektioepäiltyjen ihmisten laaja testaus. Samoilla linjoilla on myös elinkeinoelämä omassa vetoomuksessaan hallitukselle, että Suomi etenisi päättäväisemmin toisen korona-aallon taltuttamiseksi (EK 12.8.2020). Yritysjohtajat esittävätkin koronaneuvoston perustamista.

Ei lienee turhaa sanoa, että hallitus on tähän asti hyvin itsenäisesti päättänyt tehtävistä tai tekemättä jätettävistä toimista koronan hillitsemiseksi. Tavoite koronaneuvostolle on kaikkien näkökulmasta hyvin kannatettava: inhimillisten ja taloudellisten menetysten minimointi. Toivottavasti hallitus tällä kertaa kuuntelee myös yrityselämää ja oppositiota. Kasvomaskin käyttösuositukset ovat pieni askel tähän suuntaan

Uusimmat

Fingerpori

comic