Mielipiteet

Koronasodan sankaritaistelijat, uhrit ja petturit – Tarvitaan uusia toimenpiteitä, koska koronan rintamalinjat eivät ole täysin pitäviä

Kuva: Sara Aaltio / HäSa
Kuva: Sara Aaltio / HäSa

Kansainvälisesti ottaen Suomi on menestynyt hyvin aivan viime viikkoihin asti koronan vastaisissa taisteluissa. Etujoukoissa taistelleet työntekijät sairaaloissa, tehtaissa, toimistoissa, kuljetuksissa yms. ovat noudattaneet annettuja ohjeistuksia ja taudin leviäminen on pysynyt aisoissa. Kotirintamille ”motituksen koronavangeiksi” joutuneet vanhukset ja riskiryhmäläiset ovat joutuneet olemaan pitkiäkin aikoja eristyksissä suvuistaan ja ystävistään.

Valitettavasti sodan edetessä taistelurintamille ilmestyy myös käpykaartilaisia, desantteja ja väärien tietojen levittäjiä. Jalkapallosirkuksien ”tirehtöörit” ottivat suurella rahalla niskalenkin terveysfaktoista ja jakoivat EM-kisat 12 eri maahan. Katsomoissa ja varsinkin jälkipeleissä ja ravintoloissa koronan deltavariantti pääsi leviämään hallitsemattomasti.

Suomen hyvä koronatilanne koki pahan takaiskun, kun kaukopartiofanit varoituksista huolimatta naapurimaahamme matkustivat. Pietarilaisissa baareissa ministereitämme mollanneet jalkapalloturistit saapuivat juhannusjuhlille jakaakseen virustuliaista ympäri maatamme.

Internetissä levitetään valeuutisia, joissa sivuutetaan koronafaktat sairastumis- ja kuolleisuuslukuineen ja väitetään taudin olevan pelkkä tavallinen flunssa. Minä, minä, minä -ihmiset huutavat omien ”bailaamisoikeuksiensa” puolesta välittämättä muun kansan terveysriskeistä. Monet väittävät myös, että koronan takana on jokin salaliitto. Päättäjät ja terveysalan ammattilaiset leimataan vihollisiksi, vaikka todellisuudessa ainut vihollinen on itse koronavirus.

Karanteeniin joutuneiden ohella suurimpia koronakärsijöitä ovat olleet tapahtumateollisuus, ravintolapalvelut ja matkailubisnes jne. Näillä aloilla elantonsa saavat joutuvat edelleen elämään mahdollisten rajoitteiden varjossa.

Koska on tullut selväksi, että koronan rintamalinjat eivät ole täysin pitäviä, tarvitaan uusia toimenpiteitä. Tärkeää olisi saada nopeasti käyttöön nk. koronapassijärjestelmä ja rokotetut todistuksen näytettyään palailemaan normaaliin elämään. Rokottamattomat ottakoot ilmaisen rokotteen, sillä laumasuojassa on voimaa.

Ilman passiakin voi nitistää taudin, kun toimii annetun ohjeistuksen mukaan. On muistettava, että viruksetkin muuntuvat.

Uusimmat

Fingerpori

comic