Mielipiteet

Koronavirus jyllää ja pyrkii Forssaan – Turvavälistä huolehtiminen on maskia parempi

Kuva: TONI REPO
Kuva: TONI REPO

Kasvomaski on torjunta-ase numero yksi, mutta löytyy muitakin. En ihan täysin usko maskin tehoon ja samaa ovat tämän lehden palstoilla muutamat muutkin epäilleet.

Kävimme isolla joukolla eräässä tilaisuudessa, jossa meidät istutettiin katsomon pieniin tuoleihin vieri viereen. Huomasin, että moni nosteli maskinsa ala- ja yläreunaa varmaan ihan huomaamattaan ikään kuin päästääkseen ilmaa maskin alle, kun maskin läpi hengittäminen tuntui raskaalta. Monille maskin kasvoille asettaminen oli ensimmäinen kerta. Esityksen tauolla meille tarjottiin pullat ja kahvit. Maski oli tietenkin otettava pois ja laitettava takaisin kahvittelun jälkeen.

Samanlaista maskien reunojen nykimistä ja nostelua olen havainnut muuallakin ja kysynyt ruumiillista työtä tekeviltä, esimerkiksi tavaratalossa, jossa apulaiset joutuvat nostelemaan eri kokoisia tavaroita ja laatikoita hyllyyn laittaessaan, miltä maski tuntuu kasvoilla. Vastaus on yleensä ollut, että kyllä tämä hengityksestä tekee raskaan ja hikikin tulee ja silmälasit höyrystyvät. Vastauksesta huomaa syyn, miksi reunoja nostellaan, lisäilman saamiseksi.

Maskien suuren määrän hankkiminen on myös kustannuskysymys. Kustannukset taisivat olla todellinen alkusyy eduskunnan riitautumiselle ja syy sille, että kansanedustajien täytyi ehdottaa yksittäiselle ministerille epäluottamuslausetta, jonka eduskunta kuitenkin käydyssä äänestyksessä selvin numeroin hylkäsi.

Yhtenä vaihtoehtona heikohkosti toimivalle, paljon kustannuksia ja jäteongelmia aiheuttavalle maskille pitäisin välimatkojen huolehtimista nykyistä tarkemmin. Tanssiparketilla jammailevat voisivat unohtaa lähitanssin ja pitää välimatkaa ainakin 1–2 metriä. Samoin ulkona kävellessä ja kaupoissa voisi välimatkoihin kiinnittää paremmin huomiota. Käsien pesusta ja muusta hygieniasta pitäisi huolehtia mieluimmin usein kun harvoin.

Aikaisemmin esittämääni ruokahuoltoon kuuluva kotiinkuljetus pitäisi saada hyvin toimivaksi ja kohtuuhintaiseksi. Näiden toimien toteutuminen olisi pitkä askel edelleen lisääntyvien koronavirusten liikkeiden torjunnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic