Mielipiteet

Kotiin päin äänestämistä voi vain rajallisesti neutraloida ehdokasasettelulla

Kuva: JUKKA VUOKOLA
Kuva: JUKKA VUOKOLA

Keskustan puoluetoimiston vaalikoordinaattori Juha Iso-Aho kirjoitti 13.5. kriittisiä näkemyksiä äskettäin julkaistusta Ajatuspaja Toivon selvityksestä, jossa ennakoitiin tulevien aluevaltuustojen paikkajakoa kunnittain. Iso-Aho oli pettynyt selvityksen tasoon, johon olen jäävi ottamaan kantaa, mutta haluan hiukan tarkastella eräitä Iso-Ahon esiin nostamia näkökohtia.

Ensinnäkin, jo selvityksen johdannossa painotetaan, että laskelma perustuu kaavamaiseen oletukseen paikkajaosta, jos äänet jakautuisivat kunnittain kuten viime kuntavaaleissa. Samassa yhteydessä todettiin, että ehdokasasetteluun liittyviä laadullisia oletuksia selvityksessä ei tehdä, ja että ehdokasasettelulla tietenkin on vaikutusta lopulliseen tulokseen. Iso-Aho siis arvostelee selvitystä sellaisilla perusteilla, jotka on jo lähtöasetelmassa todettu ja rajattu ulkopuolelle.

Oudompi on Iso-Ahon kehotus katsoa, mistä vaalipiirin kansanedustajat ovat kotoisin. Kansanedustajia valitaan Hämeen vaalipiiristä 14, ja vaalipiirin kahden maakunnan aluevaltuustoihin jäseniä yhteensä 128. Kansanedustajat voivat olla kotoisin mistä päin tahansa hyvinvointialuetta ja menevät tietenkin melkoisella varmuudella läpi. Mutta isoa kuvaa tällaiset yksittäiset ääniharavat eivät muuta. Keskuskaupunkien kuntapoliitikot ovat valtavan paljon paremmassa asetelmassa pienten kuntien kuntapoliitikkoihin nähden, kun vaalipiirinä on koko maakunta.

”Kotiin päin äänestäminen” toimii tietenkin myös jokaisen puolueen listan sisällä. Hämeenlinnalainen äänestäjä voi hyvin äänestää myös tammelalaista ehdokasta, mutta yleisen elämänkokemuksen nojalla todennäköisempää on, että ääni kuitenkin menee hämeenlinnalaiselle.

Aluevaltuuston vaalissa kyse on hyvin konkreettisista asioista kuten oman alueen terveysasemasta ja siten kilpailuasetelmasta oman maakunnan sisällä. Siten vertailu eduskuntavaaleihin ei oikein toimi.

Uusimmat

Fingerpori

comic