Mielipiteet

Kotimainen lahja krääsän sijaan

Joulu lähestyy ja moni säntäilee lahjojen kuvat silmissään marketista toiseen. Usein lahja-huumassa koriin päätyy helposti krääsää ja ulkomailla halvalla tuotettua, lähes kertakäyttöistä tavaraa.

Mitäpä jos toimisimme tänä vuonna toisin? Pienellä suunnittelulla voimme omilla toimillamme vaikuttaa vähän useammankin ihmisen elämään ja jopa suorastaan koko valtion tulevaisuuteen.

Unohdettaisiinko tänä vuonna krääsä ja hilpetööri? Voisitko ajatella että valitsisit vaikka sitten määrällisesti vähemmän annettavaa, mutta miettisit sitäkin tarkemmin ne ostokset.

Joulu on hyvä syy suosia suomalaista ja paikallista. Katso ympärillesi, kotikulmat ovat täynnä paikallisia yrittäjiä ja yrityksiä. Useimpien meidän kotikylältä löytyy kauppaa ja kampaamoa, leipomoa ja liikettä liikkeen perään. Ja jos sattuu nauttimaan täydellisestä maaseudun rauhasta, ilman paikallisia yrityksiä niin netti ainakin mahdollistaa paikallisten ja kotimaisten lahjojen hankinnan.

Löytyykö tuttavapiiristä remontoinnin ammattilainen, siivooja, käsityöläinen, valokuvaaja, kampaaja, jalkahoitaja, kosmetologi, hieroja, tai vaikka kynsiteknikko? Miksi et siis antaisi lahjaa joka varmasti ilahduttaa lahjan saajaa ja samalla tukee myös tuttavasi työllisyyttä? Tunnetko jonkun joka pyörittää ravintolaa tai nettikauppaa, tekee käsitöitä tai taidetta? Voisiko olla vuorossa se vuosi, jolloin kertakäyttö krääsä jää kauppaa ja tuet kotimaista ja tuttua osaamista?

Omasta kaupungista tai kunnasta löytynee hienoja festareita, teatteri-produktioita ja muita kulttuuririentoja myös. Eivät ollenkaan huonoja lahjoja kulttuuri-nautinnotkaan, päinvastoin!

Jos jokaista suomalaista kohden käytettäisiin vaikkapa 30 euroa kotimaisiin lähipalveluihin ja –tuotteisiin olisi se yhteensä 165 616 050 euron sijoitus paikallisuuteen ja kotimaisuuteen, laskettuna vuoden 2018 väkiluvun mukaan. Aika paljon veroeuroja myös meidän kaikkien yhteiseen hyvinvointiin samalla. Kotimainen lahja on lahja meille kaikille.

Hanna JokinenEduskuntavaaliehdokas (vas) Hattula

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti