Mielipiteet

Kouluruoka ei vai maistu

Nykyistä kouluruokaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vai on se kouluruoka nykyään mautonta ja pahaa, kun koululaiset arvostelevat ja jättävät jopa annoksensa syömättä.

Toista se oli 1950-luvulla, kun me kaikki kansakoululaiset söimme lautasemme puhtaaksi ja haimme jopa lisää, kun opettaja sitä kauhalla antoi. Siihen aikaan se oli kilpailua keskenämme, että saatiin lisää, kunnes ruokaämpäri oli tyhjä! Uskokaa tai älkää, että jotkut jopa nuolivat lautasensa puhtaaksikin!

Kukaan ei poistunut koulun ruokalasta, vaan kaikki lähdimme ruokalasta yhtä aikaa, kun kaikki olivat syöneet. Sanotaanko nykyään sitä täsmällisyydeksi vai kurinalaisuudeksi? Ministeri Jari Leppä on 50-luvulla syntynyt mutta ei vielä kyennyt 50-luvun kouluruokaa syömään vertailtavaksi nykyisiin 2000-luvun kouluruokiin.

 

Viikon ruokalista tai menu oli silloin maanantaista alkaen makaronivelliä, ti makkarakeittoa, ke ruispuuroa, to hernekeittoa ja pe kauravelliä. Muistaakseni saatiin myös klimppisoppaakin ja Markus-sedän kaurapuuroakin harvakseltaan. Näkkileipä ja maitokin kuuluivat kuvioon, mutta jälkiruuat kuten pannarit ja marjapuurot eivät, sillä ne oli silloin ylellisyyttä.

Vihreät vihannekset ja salaatit eivät olleet muodissa, kuten ei á la cartekaan. Joulujuhlan aikaan saatiin koulusta kotiin viemiseksi omena ja pari piparia pakattuna paperipussiin ja se tuntui jo ylellisyydeltä!

Lopuksi, ruokavälineenä oli vain lusikka. Suomalainen sananlaskukin on, että kauhallakin kaadetaan järkeä päähän!

Matti Hirvonen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic