Mielipiteet

Koulusuunnitelmista – Alakoulun lopettaminen Keskuskoululta olisi huonoista vaihtoehdoista se, joka tuottaisi vähiten ongelmia

Alakoulun lopettamista Keskuskoululta pitäisi kirjoittajan mukaan selvittää kaikessa rauhassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Alakoulun lopettamista Keskuskoululta pitäisi kirjoittajan mukaan selvittää kaikessa rauhassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kuhalan koulu aloitti toimintansa vuokratiloissa (Tölön talossa) 28.8.1897. Kuntakokoukselle kansakoulun perustamista syksyksi 1897 esittivät allekirjoittajina silloin tehtaalaiset ja talonpojat, koska ”Forssan Osakeyhtiön kustantama kansakoulu ei likimainkaan enää voi tyydyttää paikkakunnallista koulutarvetta oppilaiden paljouden tähden”.

Koulussa aloitti 64 oppilasta, joista ensimmäiset saivat päästötodistuksensa 31.5.1900. Todistusten allekirjoittajana oli johtokunnan esimies Ester Hällström, joka paremmin tunnetaan presidentinrouva Ester Ståhlbergina. Kuhalan oma koulurakennus vihittiin käyttöön 30.8.1900. Silloin ei säästelty, kun oli kyse kansanopetuksesta (peruskoulusta).

Nyt Kuhalan koulun jatkaja –Talsoila – ollaan lakkauttamassa. Kun on tutustunut tämän paikkakunnan sivistystavoitteisiin runsas sata vuotta sitten, mieli on aika matalalla tämän hetkisestä tilanteesta, jos koulu lakkautettaisiin 125 vuotta perustamisensa jälkeen syksyllä 2022 mielestäni ilman kunnon perusteita.

Kun on lukenut muutaman valtuutetun ja vanhempainyhdistyksen erittäin asialliset mielipiteet, sai nopeasti käsityksen, miten asiaa on viety tehokkaasti kohti toivottua lopputulosta, joka julkaistiin vasta uuden rakennuksen aloituksen jälkeen!

Kauaskantoiset päätökset olisi syytä lykätä koronan jälkeiseen aikaan.

Monikylä oli huono ratkaisu peruskoulun kannalta ja nyt olisi syytä valita ratkaisu, joka tuottaisi mahdollisimman vähän ongelmia mahdollisimman pienelle lapsijoukolle ja heidän vanhemmilleen.

Nyt olisi aika kaikessa rauhassa selvittää esim. ratkaisua, jossa Keskuskoululta lopetettaisiin alakoulu. Se olisi huonoista vaihtoehdoista se, joka tuottaisi vähiten ongelmia kokonaisuutta ajatellen esimerkiksi nuorimpien liikkumisen ja kuljetusten kannalta. Suunnitelma oli esillä jo vuonna 1994, jolloin oli esillä myös yläasteiden yhdistäminen, joka kariutui mm. epäilykseen suuren oppilasmäärän aiheuttamiin ongelmiin! Silloin sen sijoituspaikka olisi ollut Keskuskoulu.

Yläkouluratkaisukin on pian edessä, koska tulevina vuosina sielläkin oppilasmäärät vähenevät nopeasti!

Keskuskoulu on mielestäni rakenteeltaan ja sijainniltaan ympäristöä ajatellen huonoin vaihtoehdoista alakoulun käyttöön!

Muitakin perusteita löytyy!

Luottaen vankasti siihen, että Talsoilan koulua ei suljeta vuonna 2022, liitän loppuun koulun historiikin loppusanat:

”Kunnioittavin ja siunaavin ajatuksin uistamme menneiden polvien työtä, kiitämme tämänhetkisestä ja toivomme koululle menestystä moninaisilla ”viljelysaroilla” tulevina vuosina ja vuosikymmeninä!”

Uusimmat

Fingerpori

comic