Mielipiteet

Koulut, korona ja OAJ:n moraali

Opettajien olisi kirjoittajan mukaan viisasta palata mukisematta sorvin ääreen, jos käsky käy. Kuva: Tapio Tuomela
Opettajien olisi kirjoittajan mukaan viisasta palata mukisematta sorvin ääreen, jos käsky käy. Kuva: Tapio Tuomela

Koronakriisi on muuttanut maailmanlaajuisesti ihmisten arkea ja samalla työelämää. Lomautukset ja irtisanomiset ovat kohdanneet historiallisen lyhyellä aikajänteellä poikkeuksellisen suurta osaa väestöstä. Samanaikaisesti luonnollisesti terveydenhuollon työntekijät, mutta myös monet usein vieläpä pienipalkkaisten alojen työntekijät kaupan kassahenkilöistä alkaen ovat joutuneet venymään riskialttiissa tilanteessa työssään pitääkseen yhteiskunnan rakenteet toiminnassa.

Tätä taustaa vasten tuntuu suorastaan häpeälliseltä, että ammattijärjestömme OAJ katsoo meidän olevan se etuoikeutettu ammattiryhmä, jonka ei tarvitse työpaikalleen saapua, vaikka valtioneuvosto niin päättäisi. Erityisen kummalliselta tämä tuntuu ottaen huomioon asiantuntijoiden näkemykset tilanteesta. Viime viikolla terveydenhuollon korkeimmat asiantuntijat linjasivat, ettei koulujen avaaminen ole merkittävä riski ja liki samanaikaisesti maan johtavat lastenlääkärit pitivät tätä tärkeänä esimerkiksi lasten henkisen hyvinvoinnin takia. Kun samalla muistetaan lasten ja nuorten mielialapulmien lähestyvän jo kansantautia, asia mikä vaikka Kouluterveyskyselyistä voidaan todentaa, on tämä töihin palaamisen vastustaminen entistäkin arveluttavampaa.

Ammattikuntana opettajien arvostus agraariyhteiskunnan oman kylän kulttuurin ja sivistyksen arvostetusta kulmakivestä on vaihtunut ”lyhyiden työpäivien” ja ”pitkien kesälomien” arvosteluun.

Tuntuukin siltä, että OAJ tällä linjavalinnallaan ampuu itseään jalkaan opettajien julkisuuskuvaa ajatellen, mikä tuskin pitkässä juoksussa on meille eduksi sekään.

Olisikin viisainta odotella päättäjien epäilemättä asiantuntijatahoihin perustuvaa päätöstä ja palata mukisematta sorvin ääreen, jos käsky käy. Totean lopuksi, että jaksan ja haluan uskoa siihen, että enemmistö opettajista vieläkin muistaa työmme olemassaolon oikeutuksen. Ja niille, joilta se on päässyt unohtumaan; se on se lapsi siellä luokassa.

Töitään mielellään jatkava

Uusimmat

Fingerpori

comic