Mielipiteet

Koulutuksen kova hinta

Erityishuomio kaikki lukion aloittavat uudet opiskelijat huoltajineen. Tässä taannoin ryhdyin vertailemaan lukiokirjojen hintoja toisen vuoden ensimmäistä jaksoa varten.

Ensin keräsin ostokset Kaupoille.com -verkkokaupassa ja loppusummaksi tuli 160,30€ postikuluineen. Toiseksi kasasin ostokset Jameralla ja hinnaksi tuli 162,80€ ja tässä paketissa yksi kirja tulisi käytettynä eli hieman halvemmalla. Viimeisenä tein saman vielä Suomalaisen kirjakaupan verkkokaupassa ja summaksi tuli 170,20€ ja vielä kanta-asiakashintaan, eli 20%:n alennuksella.

Tämä jos mikä on pelkkää rahastusta siihen nähden, että kirjaa saatetaan tulla avaamaan tunnin aikana ehkä kerran tai kaksi, sillä opettaja turvautuu edelleen digitalisaatiosta huolimatta 80-luvulta peräisin oleviin kalvolta kopioituun monisteeseen, jossa muste alkaa olla jo kovin heikkoa. Tai jos kalvoa ei käytetä, saattaa opettajalla olla liuta PowerPoint -slideja, eikä kirjaa tässäkään tapauksessa käytetä kuin korkeintaan omaan kertaamiseen ennen koeviikkoa.

Mikäli kyseistä oppiainetta ei aio kirjoittaa ylppäreissä, saattaa kirjan hinta olla 30€ käytettäväksi vain yhden kurssin ajaksi. Niin, ja kaupan päälle tunnilla saat kasan monisteita sieltä 80-luvulta. Tämä ei tietenkään koske kaikkia oppiaineita, mutta joissakin on ollut ikävä huomata kirjan käytön vähäisyys.

Joten mitä haluan sanoa: jos taloudellisesti tekee jo nyt tiukkaa, hyödyntäkää mahdollisimman paljon facebook-kirpputoreja, esimerkiksi ”myydään/ostetaan lukiokirjoja Forssa” -ryhmästä voit hyvin löytää. Jos kirpputoreilta ei löydy, suosittelen lämpimästi käyttämään Kaupoille.comin valikoimaa. Niin tai jos luotat digitalisaatioon ja haluat hankkia itsellesi digikirjoja, joiden voimassaoloaika vaihtelee 6–48kk välillä. Eikä läheskään kaikissa aineissa ole kuin vuoden tai parin voimassaoloaika, joten hukkaan taisi sekin mennä?

Eikä sovi unohtaa niitä, jotka pääsevät näiden kalliiden ostosten lisäksi hankkimaan itselleen ennen lukion alkua tietokoneen, jota muuten tarvitaan aineesta tai muistiinpanojen kirjoitusalustasta riippuen kerran tai kaksi kurssin aikana. Unohtamatta sitäkään, että tämä reilusti yli sadan euron kirjarumba toistuu viisi kertaa vuodessa. Onko tässä todella mitään tolkkua?

Sami Norr


Uusimmat

Fingerpori

comic