Mielipiteet

Kouluverkkoraportista ja sen sisällöstä – Mieluummin viranhaltijana tingin seinistä kuin resursseista

Monikylä nousee. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Monikylä nousee. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Viimeksi maanantain lehdessä tivattiin viranhaltijoiden nykytilanteen näkemystä otsikon mukaiseen asiaan. Kouluverkkoraporttia valmistelleena ja sen allekirjoittaneena viranhaltijana kommentoin tätä vielä kertaalleen.

Välillä tietoisesti unohdettu fakta on, ettei raporttia tehty mielijohteesta vaan vaaleilla valittujen päättäjien talousarviokirjan hyväksynnän yhteydessä velvoittamana. Perusteena oli varmastikin edessä oleva talouskurimus, mitä ei yksikään edes nykyistä kouluverkkoa puolustavista päättäjistä ole julkisuudessa kiistänyt. Olen yhä huolissani siitä, että lautakunnan pyytämät vaihtoehdot uhkaavat punakynällä jäähallia, Vesihelmeä, museoita jne., mikäli kouluverkko todetaan koskemattomaksi.

Mitä näihin valmistelun salaliittohöpinöihin tulee, niin totean Monikylän olleen vaihtoehtona valmisteluissa ainakin vuodesta 2015, aluksi 130 syntyvän lapsen vuosiennusteella. Edes stj. Pynnönen monitaitoisena miehenäkään ei voinut silloin tietää 2018 syntyvän vain reilut sata lasta saatikka silloin, että 2020 jäädään jopa 90 lapseen. Lukemia on toki valmistelun aikana korjattu useampaankin kertaan vastoin esitettyjä väitteitä.

Olen kohta 15 vuotta laatinut lukujärjestykset kaupungin suurimpaan kouluun ja seison edelleen raportin takana siltäkin osin, että Monikylään mahtuu sinne piirretyt 300 alakoulu- ja 200 yläkouluikäistä oppilasta. Ja niin, että kaikille ryhmille löytyy aina oma opetustilakin, tämä tosin vaatii Monikylän kohtelua nimensä mukaisesti yhtenäiskouluna.

Simuloinnissa on varattu esimerkiksi alakoululle kieliluokka vaikka yhtenäiskouluissa (Keskuskoulullakin onnistuneesti) laajalti alakoulun kielten opetus tapahtuu yläkoulun kielten luokissa. Monikylässä on 4 kieliluokkaa (4*35h viikossa) joihin mahtuu 140 vkotuntia opetusta yläkoulun tuntien (AI, EN, RU) viedessä niistä 84 eli tilojen yhteiskäyttö ei aiheuta minkäänlaista ongelmaa.

On tulevien päättäjien kouluverkko-/säästöpäätös mikä hyvänsä, meidän viranhaltijoiden tulee sitä kunnioittaa aivan kuten Monikylän rakentamispäätöstäkin.

Henkilökohtaisena mielipiteenä totean, että jos vaakakupissa on parinkymmenen lapsen ryhmiä riittävillä jakotunti- ja ohjaajaresursseilla tai 25+ lapsen yhdysluokkia pienemmillä resursseilla, valitsen aina ensimmäisen ja tingin mieluummin seinistä. Peruskoulun ydin on tulevaisuudessakin kasvattaa, välittää, pitää huolta ja opettaa on koulun nimi, sijainti ja rakenne mikä tahansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic