Mielipiteet

Kristillisten ja persujen denialismista

Denialismiksi sanotaan tieteellisten tosiasioiden kieltämistä itselle epämieluisan totuuden peittämiseksi. Näin esimerkiksi ilmastodenialistit kiistävät ilmastonmuutoksen tai ainakin ihmisen sen syynä. Muita esimerkkejä ovat covid-19 -asiantuntijoiden kyseenalaistaminen ja kreationistien evoluution kiistäminen.

Wikipedian mukaan denialistien tyypillisiä retorisia temppuja ovat:

Salaliitto – Vihjataan piilotettuihin vaikuttimiin tai salaliittoon osallistumiseen.

Väärä valikointi – Luodaan vaikutelma epätieteellisyydestä käyttämällä vanhentuneita ja vääristyneitä tutkimuksia.

Väärät asiantuntijat – Käytetään maksettuja tai omaa etua ajavia asiantuntijoita.

Liikkuvat maalitolpat – Kiistetään tutkimukset vaatimalla loputtomasti uutta näyttöä. Eli torjutaan maali siirtämällä maalitolppia.

Virheellinen analogia – Kahden yhteismitattoman asian rinnastaminen pelkän assosiaation perusteella.

Seurauksiin vetoaminen – Vedotaan toivottaviin tai ei-toivottaviin seurauksiin. Esimerkiksi ”Ateismin on oltava virheellinen ideologia, sillä jos Jumalaa ei ole, silloin kaikki on sallittua eikä moraalille ole perusteita.” tai ”Lasten lyöminen on oikein, sillä näin he muuttuvat tottelevaisiksi.”

Olkinukke – Hyökätään väitteen vääristeltyä karikatyyria vastaan.

Savuverho – Luodaan savuverho puhumalla asian vierestä, jotta vältytään puhumasta itse asiasta.

Denialistista retoriikkaa kuulee erityisesti persujen ja kristillisten edustajilta; varsinkin MV-lehden ja Oikea Median kirjoittajilta. Nämä valemediat sanovat olevansa puolueista riippumattomia, perinteisten arvojen kannattajia ja sananvapauden asialla. Sisältö ja tyyli kuitenkin paljastavat ne lähinnä juutalaiskristillisen populismin, etnonationalismin ja identitaarien äänitorviksi.

Oikea Media esimerkiksi vaatii kovaan ääneen kaikkia perinteisiä arvoja arvostavia kansalaisia puolustamaan Päivi Räsästä. Apua Räsäselle on jo luvannut kansainvälisen kristillisen oikeiston, Alliance Defending Freedom (ADF) -verkoston juristit, mikäli Räsästä vastaan nostetaan syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ihmisoikeusasiajärjestö Southern Poverty Law Center on määritellyt tämän verkoston äärioikeistolaiseksi viharyhmäksi. Kysymykseen, eikö tämä huolestuta, Räsänen vastaa: ”En ole huolestunut, koska olen tutustunut hyvin tähän järjestöön ja heidän arvopohjaansa” (YLE 4.3.2020).

Perussuomalaisten nuorisojärjestönsä kanssa tekemät manööverit herättivät monenlaisia kysymyksiä. Olivatko ne ennalta suunniteltuja operaatioita? Ensin nuorisojärjestö profiloitui fasismin, etnonationalismin ja identitaariliikkeen kannattajaksi. Sitten puolue paheksui, vaati puhdistuksia, perusti uuden nuorisojärjestön ja sanoo ajavansa vanhan alas. Mutta voiko se tehdä sitä itsenäiselle yhdistykselle? Annettiinko valmis järjestö ääriaineksille näin tarkoituksella, jotta persujen populismia päästään ajamaan kaksilla rattailla; virallisilla ja epävirallisilla? Epäviralliset toimijat voivat sitten vapaasti jatkaa kansan kiihottamista muukalaisvihaan, eikä puolueen tarvitse kantaa siitä vastuuta.

Se, onko edellä sanottu vain silkkaa salaliittoteoriaa eli esimerkki denialistien tavasta argumentoida, jää nähtäväksi

Uusimmat

Fingerpori

comic