Mielipiteet

Kukoistaa vai kuihtua?

Tammelan kunnanhallitus jatkoi koulukeskusrakennuksen purkamista ja jälleenrakennusta valtuuston päätöksen mukaisesti valitsemalla arkkitehtisuunnittelijan äänin 4-3 (FL 23.4.). Vastaehdotuksen hyväksyminen olisi johtanut koulukeskuspäätöksen uuteen käsittelyyn valtuustossa.

Koulukeskuksen purkamiseen johtanutta prosessia olen aiemmin kritisoinut ja vaatinut uutta valmistelua ja päätöksen tekoa mielipidekirjoituksessa ”Opetusresurssit turvattava Tammelassa” (FL 25.11.2019) ja valtuustoaloitteessa (FL 13.2.). Uutta päätöstä vaaditaan myös kuntalaisaloitteessa (kuntalaisaloite.fi 24.2.). Kevään aikana mielipiteitä on kirvoittanut koulukeskuksen kunto ja sisäilma.

Koulukeskuspäätöksen missään vaiheessa ei ole tehty lapsivaikutusarviota (Tammela on UNICEF Lapsiystävällinen kunta). Laaja lapsivaikutusarvio olisi huomioinut hankkeen seurannaisvaikutukset, kuten kiristyvän talouden vaatimat leikkaukset ja heikennykset lapsi- ja perhepalveluihin. Tammelan tilinpäätöksen 2019 vuosikate sukelsi ensimmäistä kertaa miinukselle, -100 €/asukas, tarkoittaen ettei investointeihin ole rahaa ja lainojen lyhennyksiin on otettava lisää lainaa. Tammelan lainakanta on vielä kohtuullinen 10 milj. euroa eli 1704 €/asukas. Koulukeskuksen rakentaminen merkitsisi lainakannan kasvua lähelle 4000 €/asukas, sillä tulorahoitusta ei rakentamiseen tai vanhojen lainojen lyhennyksiin ole. Jokainen voi mielessään päätellä, mihin tällä menolla päädytään.

Koronapandemian vaikutukset ovat vielä epäselvät, mutta kaikki talousasiantuntijat painottavat pandemian negatiivisia vaikutuksia kuntatalouteen. Tästä seuraa lainanottotarvetta, Tammelassakin todennäköisesti miljoonaluokkaa. Korot ovat vielä alhaalla, mutta tulevaisuuden korkokehitys on suuri kysymysmerkki. Pandemian vastaiskuksi tullaan varmasti esittämään investointien kiihdyttämistä, mutta Tammelassa näin suuren ei-välttämättömän investoinnin toteuttaminen johtaisi palvelujen heikentämiseen.

Meillä Tammelalaisilla on kuitenkin vielä vaihtoehto. Koulukeskus voidaan päivittää harkituilla korjaustoimenpiteillä, jotka voidaan toteuttaa paikallisten yritysten voimin. Silloin hankkeesta hyötyy koko seutukunta.

Kukaan ei vielä tiedä pandemian vaikutuksia aluetalouteen ja alueelliseen kehitykseen. Etätyö on osoittanut mahdollisuutensa ja luontobrändi houkuttelee – Forssan seutukunnalla on tuhannen taalan paikka markkinoida aluetta. Miksi pilaisimme Tammelan mahdollisuudet kurjistamalla talouden äärimmilleen?

Uusimmat

Fingerpori

comic