Mielipiteet

Kulotuksen vaarat

Kulotus voi karata käsistä. Kuva: Marko Kullanen
Kulotus voi karata käsistä. Kuva: Marko Kullanen

Se on kevättä ilmassa, kun naapurin tontilta savuverho ilmestyy taivaalle. Viimeksi kävi kuitenkin niin, että naapuri ei ollut tiedostanut sitä, että Ilmatieteen laitos oli antanut metsäpalovaroituksen. Kasvukauden edistyessä ruohikkopaloista ei enää varoiteta, vaan tällöin siirrytään antamaan metsäpalovaroituksia. Pelastuslain mukaan avotulta ei saa tehdä, kun metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitus on voimassa. Ei edes risuja saa polttaa avotulena, kun varoitukset ovat voimassa.

Metsänhoidollisesta kulotuksesta on aina ilmoitettava etukäteen alueen pelastuslaitokselle.

Kauhun hetkiä koin viimeksi ajaessani tontilleni Susikkaalle, kun taivaalla näkyi musta savu kilometrin päähän. Oletin mökkini olevan tulessa, kunnes totuus valkeni, että naapuri kulotti metsäsaarekettaan urheasti.

Kyllä rehellinen Lapin mies tietää, mitä on metsäpalovaroitukset, toki mediaa pitää tulkita oikein ja mieltää myös sanoman sisältö. Kun tonttini koko on neljä hehtaaria ja ruohikkoinen peltomaa ympäröi mökin, niin siinä menee kaikki naapurin taloa myöden, jos tuli pääsee irti. Toisin sanoen ei ehtisi päivää sanoa, kun soittaa palokunnalle, niin omaisuus olisi porona taivaalla.

Toivon malttia tämänkin urheilulajin seurassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti