Mielipiteet

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten avustukset

Forssan Lehti kirjoitti tiistain 14.8. lehdessään kaupunginhallituksen päätöksestä koskien oikaisuvaatimusta otsikossa mainittujen avustusten jakamisesta.

Tuon yhden avustuksensaajan kannanoton asiaan.

Forssan Työväentalo on museoviraston suojelema säilytettävä kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus, jota ylläpitää Forssan Työväenyhdistys. Se valittiin viime vuona Demokraatti-lehden lukijaäänestyksessä Suomen kauneimmaksi työväentaloksi.

Tästä muistona on laatta työväentalon sisäänkäynnin yhteydessä. Tästä kauneudesta voi olla yhtä mieltä, kun käy tutustumassa taloon.

Näin ison talon ylläpito on kallista. Kiinteistöhuollon käyttömenot ovat vuosittain noin 70 000-80 000 euroa. Talon juhlasalia ja pilarisalia käyttävät säännöllisesti yhdistyksen oman toiminnan lisäksi eläkeläiset, invalidit , ukkokerho, naisvoimistelijat sekä Forssan mieskuoro.

Talossa harjoittelee noin 10 bändiä, joille on vuokrattu harjoitustilat. Näiden kuukausivuokrat on pidettävä kohtuullisina, koska suurin osa niistä on aloittelevia nuorisobändejä.

Lisäksi juhlasalia vuokrataan häätilaisuuksiin, syntymäpäiväjuhliin, konsertteihin, ylioppilasjuhliin, luentotilaisuuksiin sekä näyttelyihin ja messuihin. Ravintola Säveltä vuokrataan osittain samoihin pienimuotoisempiin tilaisuuksiin.

Talon vuokratulot ovat olleet suurimmillaan runsaat 40 000 euroa. Eli kiinteiden menojen ja tulojen erotus on jo selkeästi miinuksella.

Tämän lisäksi työväentaloa täytyy peruskorjata. Viime vuosina korjauksia on tehty seuraavasti: vuonna 2016 vesikaton pinnoitteen uusiminen, 2017 sadevesiviemäröinti ja sen edellyttävät asfaltointityöt ja tänä vuonna julkisivujen rappausten korjaus, maalaus ja sadevesirännien uusiminen.

Työväenyhdistyksen saama kaupungin avustus on tämän vuoden kiinteistökustannuksista noin 10 prosenttia.

Kotiseutuliiton myöntämä valtionavustus työväentalojen ja nuorisoseurantalojen peruskorjauksiin ei mitenkään liity kaupungin myöntämään avustukseen.

Myös oikaisuvaatimuksen tekijä ilmoittaa saaneensa tukea muilta tahoilta. Kun katsotaan avustussummien suhteellista osuutta kokonaiskustannuksista, on Forssan työväenyhdistystä kohdeltu kaltoin avustuksia jaettessa.

On myös jotenkin outoa siinä, että oikaisuvaatimuksen tekijät ovat vuokralla kaupungin omistamassa kiinteistössä ja kaupunki kunnostaa omaa kiinteistöään näillä avustuksilla, jotka ainakin aluksi oli tarkoitettu yhdistysten omien rakennusten kunnossapitoon.

Sekin on outoa, että asiaa valmisteleva virkamies on ollut käynnistämässä koko toimintaa. Vielä on mainittava, että työväenyhdistyksen johtokunnan jäsenet eivät ole osallistuneet asiaa koskevaan päätöksentekoon. Asiaa kommentoitiin virheellisesti mm. torstain lehden lyhyissä.

Tapio TalikainenFTY:n johtokunnan jäsen ja taloudenhoitaja

Uusimmat

Näkoislehti

13.7.2020

Fingerpori

comic