Mielipiteet

Kulttuurikin on politiikkaa

Kun yksi Antti Niemi sattui mainitsemaan mielipidekirjoituksensa ”Kolme Raimoa ja Vennamon perintö” (FL 26.7.) yhdeksi inspiraation lähteeksi juttuni ”Kaappaako Soini persujen äänet?” ja myös Raimo Rönkkö viittasi siihen omassa jutussaan ”Uusi SMP” (FL 23.7.), kiitän saamastani huomiosta.

Antin oraakkelimainen metafora ”Yksi Hallayö voi viljan kaataa”, oli profeetallinen. Näin Soini varmasti odottaa Halla-aholle tapahtuvaksi, mutta yhden hallayön asemasta meitä uhkaa nyt ilmastokatastrofi, minkä torjunta ei näytä olevan kummankaan herran agendalla.

Jäin hiukan aprikoimaan Antin maalaamaa tunnelmakuvausta: ”Mieleeni tulee kotitalo Pohjanmaalla. Tuvan pöydän äärellä istuu Pyhä perhe, hyvä perhe. (…) Ei tainnut tietää poika ei, ettei ollut vielä vapaa.” Ehkäpä tätä ei ollut tarkoitettukaan avattavaksi vaan mietittäväksi. Uskonto ei ole enää koko kulttuurin perusta. Se on yksityisasia.

Ateistina minua ärsyttää uskonnon sotkeminen politiikkaan. Nykyisissä persuissa Laura Huhtasaaren kreationismi jyrää Halla-ahon ateismin mennen tullen, mutta ei soinilaisten ja kristillisten uusi SMP tässä suhteessa olisi yhtään sitä parempi. Uskontojen kulttuurisesta hegemoniasta on päästävä eroon. Niin ei kuitenkaan tapahdu, jos jatkossakin valitsemme valtuustoihin vain kirkkovaltuustopoliitikkoja.

Kulttuurin monipuolistaminen vaatii panostuksia, poliitikot istuvat rahakirstulla ja heidät valitaan vaaleissa. Tuuleen huutaminen ei auta. Kulttuurikin on politiikkaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic