Mielipiteet

Kun Kusti ei enää polje tarpeeksi

Olen lukenut Forssan Lehteä niin pienestä pitäen kuin vain muistan. Ensin tosin lukuhetket taisivat olla enemmän kuvien selailua, mutta viimeistään ala-asteen loppupuolella lehden luvusta alkoi tuli tapa. Yläasteikäisenä Forssan Lehti kuului jo aamurutiineihini. Lukioikäisenä taisin olla jopa välillä ensimmäinen, joka perheessämme luki lehden. Sen verran aikaisin piti bussille mennä, jotta ehti Ypäjältä Forssaan aamukahdeksaksi.

Opiskeluaikoinani vahempani säästivät lehdet minulle, koska halusin lukea tullessani käymään kotonani Ypäjällä, mitä kotikulmilla tapahtuu. Sittemmin äitini tilasi lahjatilauksena lehden minulle kotiini Helsinkiin: hyvä joululahja henkilölle, jolla on jo kaikkea – kotiseudun sanomalehti.

Olen aina ollut hyvin kiinnostunut kotiseutuni asioista. Vaikka lehti on vaihtanut omistajaa ja Forssan seudun juttujen joukkoon on tullut paljon konsernin muiden lehtien toimittamia juttuja, on lehti silti kuulunut osaksi arkeani. Olen jopa odottanut sitä hetkeä, kun pitkän päivän päätteeksi pääsen kotiini ja voin ottaa lehden käteeni, kunnes tuli muutoksia…

Olen aina inhonnut sanontaa ”posti kulkee ja Kusti polkee”. Ehkä siksi, että omassa lapsuudessani Ypäjän keskustassa posti ei kulkenut fillarilla, vaan posti kulki varsin tehokkaasti ja luotettavasti Levanderin Sirkan toimesta. Kustin polkema fillari jäi kakkoseksi, kun suurimman vaikutuksen minuun lapsena teki rouva Levanderin valkoinen Fiat 600, jolla posti jaettiin ympäri kirkonkylää. Tuo pikku-Fiat, sekä reipas asenne, ovat jääneet mieleeni loppuelämäkseni. Posti kulki tehokkaasti, unohtamatta ystävällistä palvelua.

Olen kai tulossa keski-ikään, kun kotiseudun asiat kiinnostavat yhä enemmän ja enemmän. Nyt vain postin kulku on tulossa väliimme. Forssan Lehden painopaikkaa muutettiin, sittemmin postinjakelu lopetettiin tiistaisin. Niinpä saan paperisen Forssan Lehden nykyisin aika reippaasti jälkikäteen. Torstain lehti, kuten myös mahdollisesti perjantain, tulevat keskimäärin maanantaina. Lauantain, sunnuntain ja maanantain lehdet saan keskiviikkona. Tiistai ja keskiviikko yleensä tulevat torstaina, joskus perjantaina. Ja nyt kai joku kysyisi, että miksi en lue nettilehteä?

Olen työni puolesta viettänyt ihan tarpeeksi aikaa netin ja tietokoneen parissa jo työpäivän aikana, joten fyysinen sanomalehti omalla kotisohvalla on tapa rentoutua. Tai kun tulen työreissusta laivoilta, on mukavaa istua lukemaan sohvalle oikeaa lehteä. Siitä ei lopu akku, eikä sitä tarvitse päivittää. Ja tokihan Facebook on täynnä erilaisia seutukunnan ”tilannetiimejä” tai muita ryhmiä, joissa voi lukea reaaliaikaisia ”uutisia” Forssan seudulta, mutta juuri tuolloin korostuu journalismin arvo tiedonlähteenä.

Olen kai jopa vanhanaikainen, kun arvostan oikeaa sanomalehteä. Ikävä kyllä, Postin jakelupalvelujen uudistukset ja monet muut asiat saivat aikaan sen, että ei ole sen arvoista enää maksaa isoa hintaa siitä, että saa käytännössä keskiviikkona edellisen viikon lehdet kerralla. Näin ollen paperinen lehdentilaus päättyy nyt lähiaikoina. Ja kyllä, nettitunnukset tulevat käyttöön, joten rennon lehdenlukuhetken sijaan etsin jatkossa laturia tietokoneelle kotona, tai jään tihrustamaan iPhoneni näytöltä artikkeleita lehdestä, mikä ei ole enää se miellyttävin tapa lukea lehteä.

Jaakko AhtiHelsinki (ex-ypäjäläinen)

Uusimmat

Fingerpori

comic