Mielipiteet

Kunnian ja sisälukutaidon kautta

Ei ole veroilmoituksen jättäminen enää selkeää kuten ennen, tuskailee kirjoittaja. Kuva: Tuomela Tapio
Ei ole veroilmoituksen jättäminen enää selkeää kuten ennen, tuskailee kirjoittaja. Kuva: Tuomela Tapio

Voi olla, että olen väärässä. Tai sitten on joku muu. Verottaja tuskin koskaan. Vai onko nyt vähän joka tavalla uudistetussa jokakeväisessä paperisodassamme jokin tänä vuonna ihan eri tavalla kuin ennen?

Enkä tarkoita nyt tästä veropaketista kokonaan puuttuvaa palautuskuorta, saati veroviranomaisen sangen vahvaa suositusta tehdä kaikki mahdolliset ja tarvittavat korjaustoimenpiteet siihen omaan verotukseen tuolla kaikkivoipaisessa internetissä.

Myös kaikki vanhukset ja vähävaraiset, joilla ei ehkä omaa tietokonetta tai nettiyhteyttä ole saatavilla ja se oma verotoimistokin kenties kilometrien päässä.

Ennen muinoin tämä valmiiksi esitäytetty verolomakkeemme kertoi, minä päivänä postitettu kaavake vielä ehti (viimeinen palautuspäivä) viranomaiselle ajoissa. Nyt tuo paperin päivämäärä ( 7., 14. tai 21.5.) puolestaan ilmaisee, milloin lähetyksen on oltava perillä. Asiassa on nyt siis tuiki oleellinen ero!

Ei tässä kaikki. Uhataan veronmaksajaa jopa mahdollisella viivästysmaksulla, jos eivät nuo omat, joko netissä tai paperilla (saa sentään vielä valita) täytetyt kaavakkeet ole ajoissa perillä. Kunhan osaa vain valita sopivan kaavakkeen ja tulostaa tai tilata sen etukäteen, ajoissa.

Näinä niin-luotettavan Postin ja postinkulun aikoina! Eivätkä häiriöt eri palveluntarjoajilla internetissä mitään harvinaisuuksia ole nekään!

Kehitys se vain siis kehittyy. Miten mahtaakaan sitten olla luku- ja kirjoitustaidon kanssa? Kun jopa päivän ( 23.4.2019) suurin kotimainen päivälehti ohjeistaa jutussaan väärin, tai ainakin antaa lukijan ymmärtää tämän pikku asian olevan aivan kuten ennenkin oli. Vai miten ”jättöpäivä” tulkitaan? Niinpä.

Nyky-trendi valitettavasti asiassa kuin asiassa on: korjataan, vaikka ei ole rikki. Me veronmaksajat maksamme näiden erilaisten ”korjausten” viulut, joka tapauksessa. Tai sitten, totta vie, onkin vain jonkun sisälukutaidossa hiukan toivottavaa.

Mitä tehtiin ennen kuin oli internettiä?

Uusimmat

Fingerpori

comic