Mielipiteet

Kuntalainen on kuningas – Ruostejärven aluetta pitää kehittää ennen kaikkea oman kunnan asukkaiden käyttöön!

Ruostejärven leirikeskus on tyhjillään. Kuva: Tapio Tuomela
Ruostejärven leirikeskus on tyhjillään. Kuva: Tapio Tuomela

Jokin aika sitten minulla oli kunnia kuunnella monessa asiassa arvostamaani kaupunginjohtajaamme. Monipuolisen katsauksen keskeiseksi teemaksi nousi mielessäni hänen yllä mainitsemansa sanat! Siihen kiteytyy mielestäni koko demokraattinen kunnalliselämä. Siksi oli hieman surullista lukea Forssan Lehdestä (23.9.) kommentteja, joissa virkamiehiä syyteltiin tietojen panttaamisesta tai yhden virkamiehen aloitteesta lähteneestä valmistelusta, joka johti lopputulokseen, joka ei olekaan monen mielestä kovin hyvä!

Pilkkaaminen on vanha poliittinen keino ja osoittaa ehkä enemmän tekijänsä epävarmuutta. Jopa perheenjäsenet saavat pahempaakin kohtelua. Omalla luottamushenkilökaudellani oli rivivaltuutetun usein vaikea saada joitakin tietoja. Muutaman kerran sanottiin jopa sinunkaupat irti kirjallisesti ja sai erilaisia titteleitä, kun oli eri mieltä tai penäsi oikeita tietoja. Virkamiehet eivät olleet pahimpia! Heiltä sain lopulta jokseenkin aina ne tiedot, joita tarvitsin henkilökohtaisen mielipiteen vahvistamiseksi.

Kun kirjoittaa lehteen tai toimii luottamushenkilönä, saa varautua siihen, että kaikki eivät ole samaa mieltä. Oma nimi asian yhteydessä on merkki, että kantaa vastuun sanoistaan. Muutama sukupolvi sitten oli monen mielestä ”kansa kaikkivaltias”. Ovatko nykypolvet unohtaneet demokratian perusajatuksen, vaikka sen osoituksena olikin ”vapaat kädet” rakennusäänestyksessä? Aikanaan se ei olisi ollut mahdollista. Otsikon perusteella kunnallisen hierarkian arvojärjestys on: kuntalaiset, joiden valtuuttamina toimivat luottamushenkilöt, jotka viime kädessä tekevät päätöksen jokaisesta asiasta. Viranhaltijat hoitavat omat tehtävänsä.

Lasten ja nuorten asialla ollaan aika ajoin, mutta pahoinvointi, jopa rikollisuus, on lisääntynyt heidän keskuudessaan huolestuttavasti. Tämän korjaamiseen ei auta jatkuva ”uudistus” ja uudet hohtavat rakennukset. Vantaalla palkataan kohun seurauksena 22 työntekijää kouluun. Eduskunta keskusteli tunnin siellä tapahtuneesta rikoksesta ja kauhistuksen lisäksi suurimpana toiveena oli lisävaltuuksien antaminen rehtorille, jotta syyllisiä voitaisiin rangaista! Se tie on mielestäni lyhyt ja sisältää taas uusia ongelmia!

Viime päivinä on uutisoitu siitä, miten kevään tilanne on aiheuttanut paljon ongelmia lasten keskuudessa. Ongelmat ovat kasautuneet pitkän ajan kuluessa ja ovat niin syvällä, että tarvitaan päätöksiä ja tekoja ennaltaehkäisevään toimintaan. Muistelen taas vanhoja! 1990-luvun laman aikana karsittiin Forssan peruskoulun ”tuntikehyksestä” 25%. Jäljet näkyivät pitkään. Joku on lausunut: ”Joka lapselta ottaa, se varastaa tulevaisuudelta!”

Julkinen kiitos Juhanille asiallisesta mielipiteestä (FL 26.9.). Olisiko ennen seuraavia vaaleja aika vihdoinkin koota aikanaan Onni K:n esittämä Pro Forssa -liike, jonka toimesta leirikeskuksestakin melko pienin kustannuksin saataisiin pienemmille ja suuremmillekin kuntalaisille mielipiteessä esitetyn kaltainen virkistys- ja opetusalue. Yksi ”metsäeskari” ei vastaa tulevaisuuden tavoitteita esim. ympäristökasvatuksessa ja voimakkaasti kasvavaa luontomatkailukysyntää, joka jo viime kesänä näkyi seudullamme!

Forssan Lehdessä 2.10. ollut teksti ja kuva osoittivat tulevaisuuden tarpeet. Oman kokemuksen mukaan varsinkin Helsingin suunnasta on seudullamme ollut edellisvuosiin verrattuna moninkertainen määrä retkeilijöitä. Tätä taustaa vasten Ruostejärven alueen myyntiä ei kannata edes ajatella, vaan kehittää sitä ennen kaikkea oman kunnan asukkaiden käyttöön!

Uusimmat

Fingerpori

comic