Mielipiteet

Kuntaliitoksen jälkeen

Keskustelu Forssan seudun kuntien yhteen liittämisestä on selvästi hiipunut; momentum ilmiölle meni ohi jo ennen viime eduskuntavaaleja. Nyt seudun kunnat haluavat tiukasti pitää kiinni omista palveluistaan. Tätä tukee yksi esimerkki kuntaliitoksesta Itä-Suomessa.

Noin 12 000 asukkaan Joutseno liitettiin valtuustojen äänestyksen jälkeen Lappeenrannan kaupunkiin vuoden 2009 alusta lähtien. Mitä on tapahtunut sen jälkeen Joutsenossa – ja ennen kaikkea, mitä ei ole tapahtunut?

Kun kurvaa nyt Lappeenranta–Imatra -tieltä entisen Joutsenon keskustaan vanhojen muistikuvien kanssa, hämmästyy näkemästään. Huomaa tulleensa paikkaan, missä lähes kaikki entinen on taantunut.

Tietenkään kunnantaloa ei enää ole, tai on se ruskean harmaa kivitalo, jossa nyt toimii joitakin pienyrityksiä. Suurin järkytys kylän raitilla koskee palvelusektoria: yhtään pankkikonttoria ei enää ole. Pahiten muistelijaa koskettaa paikkakunnan entisen suurpankin, osuuspankin toimi- ja liiketalon purkaminen: tilalla on hiekkakenttä.

Pääkadun ainoa liike on enää kukkakauppa ja hautaustoimisto! Sitä vastapäätä oli joskus hyvätasoinen ravintola; nyt rakennus on tyhjillään. Pääkadusta oikealle, Lappeenrannan suuntaan, ovat sentään kilpailijoiden, K- ja S-ryhmän kaupat, mutta ensiksi mainitun ravintola on vain muisto entisestä. Onneksi rotarit voivat kokoontua vielä jossakin.

Moniin vuosiin ei Joutsenon keskustaan tai entiselle asuntomessualueelle ole rakennettu yhtään rivi- tai kerrostaloa; rakennustyömaita ei vain ole. Mutta hautapaikkoja tarvitaan kovasti lisää.

Entinen suuri koulukeskus, yläkoulu ja lukio, on sekin huomattavasti aikaisempaa pienempi, kun jälkimmäinen lakkautettiin jo ajat sitten. Nuoriso menee lukioon Lappeenrantaan.

Paikkakunnan ylpeys, Joutsenon kansanopisto (sisäoppilaitos), jossa tämän kirjoittaja oli rehtorina 12 vuotta, on sentään ennallaan, mutta nyt opisto kipuilee sen kanssa, että taustalla ei ole enää tärkeää Joutsenon kuntaa, jonka tukeen talousasioissa saattoi luottaa. Lappeenrannan kaupungille ei opisto merkitse mitään.

Joutsenosta on valittu Lappeenrannan valtuustoon muutamia valtuutettuja, mutta heidän haastattelunsa on karua kuultavaa: kaupunki ei ole kiinnostunut Joutsenon keskustan tai asuinalueiden kehittämisestä.

Kuvausta voisi vielä jatkaa, mutta ehkä tämä riittää kertomaan, mitä kuntaliitoksesta voi seurata. Tässä vaiheessa kirjoittajan täytyy myöntää, että olen niin sanotusti ”kääntänyt takkini” näissä kuntaliitosasioissa, mutta ehkä se sallitaan. Nyt ymmärrän hyvin, miksi esimerkiksi tunnettu humppilalainen poliitikko tunnusti kerran: ”Olen hulluna Humppilaan”!

Jyrki Jokinen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic