Mielipiteet

Kuntaliitosko?

Tammelan miäs kirjoittaa mielipiteenään Forssan Lehdessä ( 7.9.18 ) kovin positiiviseen sävyyn kuntaliitoksesta perusteluinaan muun muassa se, että ”seutukunnalle laadittuja visioita on hidasta toteuttaa niin kauan kun hallinto on hajallaan”.

Ilmeisestikin Tammelan miäs tarkoittanee seutukunnalla Forssaa ympäristökuntineen, jotka eivät näyttäisi oikein onnistuvan yhteiseen hiileen puhalteluissaan.

Tuossa 2000-luvun alkuvuosina kuntia yritettiin liittää keskustajohtoisen hallituksen PARAS-hankkeeseen nojautuen jopa taloudellisilla porkkanoilla ja väkipakollakin toisiinsa. Monissa kunnissa kuntalaiset eivät oikein liitosajatuksille lämmenneet kuten esimerkiksi Somerolla.

Sonkajärvi yritettiin liittää ”keittiön oven kautta” kaikessa hiljaisuudessa Iisalmeen, mutta toisin kävi sielläkin, kun allekirjoittanut keräsi kuntalain vaatimat kuntalaisten allekirjoitukset neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämiseksi ko asiassa.

Äänestys järjestettiin pikavauhtia 73,5% vastustaessa liittämistä Iisalmeen ja siellä se ”Rutakon Ruhtinaskunta” seisoo reilun neljäntuhannen asukkaan kuntana edelleenkin itsenäisenä kuntana!

Tammelan miäs toteaa edelleen, että ”maakuntamallissakin muutaman tuhannen asukkaan kunnilla äänivaltaa ei enää ole väen ja vallan suuntautuessa keskustaajamiin”. Näin saattaa todellakin käydä demokratian kustannuksella, mikä ei todellakaan olisi ”hurraahuutojen” paikka!

”Mikä ettei” asioista saisi puhua, kirjoittaa ja jopa visioida, mutta kun enempää sitä maakuntamallia sote-soppineen ei vielä ole edes olemassa eikä sitä taida koskaan tullakkaan niin kuin ei tullut sen valmiimpaa Paras-hankkeestakaan, josta tämä soppa kuntaliitoksineen päivineen alkoi jo reilut toistakymmentä vuotta sitten!?

Raimo RönkköSomero

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti