Mielipiteet

Kuntapäättäjät saivat mitä tilasivat

Vanhustenhuollon tasosta on viimepäivinä syntynyt helvetinmoinen mekkala. Asia on kuitenkin ollut kaikkien tiedossa jo pitkään. Vanhainkodit ovat olleet niin kauan kuin muistan vanhusten säilytyspaikkoja, jossa säilytettävät nuokkuvat lääketokkurassa television vieressä, jota kukaan ei katso. Niissä kunnallisissa vanhainkodeissa, joissa sattumalta olen käynyt, hoitajat istuivat yleensä kahvihuoneessa rupattelemassa keskenään.

Nyt vanhainkodit on ulkoistettu osakeyhtiöille, joiden ainoana tarkoituksena on lain mukaan tuottaa osakkeenomistajille voittoa. Nyt niissä ei enää ole hoitajia, jotka joutaisivat istumaan kahvihuoneessa. Olemme siirtyneet haamuhoitaja-aikaan. Kaikesta muustakin on tingitty. Vaippojen kulutus on pienentynyt, lakanoiden pesukertoja on vähennetty, ruoka-annoksia on pienennetty, asukkaiden ulkoilumahdollisuuksia on rajattu ja ties mitä muuta.

 

Näin toimii osakeyhtiö maksimoidakseen osakkaiden voitot ja niin sen kuuluukin lain mukaan toimia. Jatkossa tullaan varmaan rustaamaan uusia lakipykäliä, joilla todettuja epäkohtia pyritään vähentämään. Käytännössä on kuitenkin todettu, että lainsäätäjä on aina askeleen jäljessä.

Osakeyhtiöiden tavoitteet ovat täydellisessä ristiriidassa vanhustenhuollon tavoitteiden kanssa. Vastuun vanhustenhuollosta kantavat kuitenkin kuntapäättäjät. He ovat nyt saaneet mitä tilasivat.


Ralf Nordström

Tammela

Uusimmat

Fingerpori

comic