Mielipiteet

”Kuntavaalien juna meni jo?” – Kokoomus ei ole löytänyt oppositiossa omaa profiiliaan

Kokoomuksen Petteri Orpon linja on ollut poukkoileva. Kuva: Arttu Laitala
Kokoomuksen Petteri Orpon linja on ollut poukkoileva. Kuva: Arttu Laitala

Verkkojulkaisu Mustreadin asiantuntija Erkka Railo arvioi Ylen ykkösaamussa (18.12), että ”kuntavaalien juna meni jo”. Hän vastasi näin toimittajan kysymykseen viime kuntavaalien menestyjän kokoomuksen mahdollisuuksista tulevan kevään vaaleissa. Railon mukaan SDP:n ja perussuomalaisten etumatka on nyt liian pitkä sen saavuttamiseksi.

Vuoden 2017 vaaleissa kokoomuksen ääniosuus oli 20,7, SDP:n 19,4, keskustan 17,5, vihreiden 12,5 ja perussuomalaisten 8,8 %. Kokoomus oli siis selvä voittaja ääniosuuden perusteella, vaikka se menettikin kannatustaan jonkin verran. Eniten kannatustaan nostivat vihreät, peräti 2,5 prosenttiyksikköä. Perussuomalaiset olivat juuri noihin aikoihin hajoamassa kahtia puolueen tappion ollessa suurin. Jussi Halla-ahon siipi oli jo tulossa hänen itsensä saadessa Helsingissä yli 5000 ääntä.

Kokoomuksen tilanne on ollut vaikea koko oppositiokauden, ja gallupeissa kannatusta on valunut ennen kaikkea perussuomalaisille. Omaa profiilia ei vain ole löytynyt.

Erkka Railo arvioi aivan oikein tähän vaikuttaneen sen, että yhden vaalikauden poikkeusta lukuun ottamatta puolue on ollut hallituksessa 30 vuotta. Oppositiossa oloa on pitänyt opetella perussuomalaisten pitäen koko ajan ”ilmatilaa” hallussa.

Korona on tuonut oman vaikeutensa tilanteeseen. SDP:n pääministeri Sanna Marin osoitti keväällä hoitavansa epidemian hallinnan erittäin hyvin samalla hänen persoonansa ollessa erittäin vetovoimainen. Kokoomuksen oli pakko tukea hallitusta pandemian vastaisessa taistelussa; kansan piti olla tässä yhtenäinen. Petteri Orpo esikuntineen oli vaikeassa tilanteessa.

Syksyllä kokoomus terhakoitui huomattavasti, mutta samalla mentiin reippaasti sen yli, mikä on ollut puolueen vastuulliselle profiilille ominaista. Kiistely maskeista ja ministeri Kiurun asemasta ei ollut onnistunutta. Kokoomuksen osaamisella talousasioissa ei ole myöskään ollut nyt käyttöä, kun ekonomistitkin suosittelivat valtion reipasta velanottoa elvytyksen vuoksi.

Nyt kokoomus näyttää menevän kuntavaaleihin vastustamalla voimakkaasti sote-uudistusta, jota koskeva lakiesitys on eduskunnassa. Kun muistetaan, miten puolue oli Sipilän hallituksessa päinvastoin ajamassa samaa asiaa, voi kysyä, onko vastustus järkevää ja uskottavaa. Näyttää siltä, että monet asiantuntijatkin ovat sitä mieltä, että 15 vuoden junnaamisen jälkeen sote-asiat pitää nyt viedä uusille hyvinvointialueille. Puolue asemoituu vain suurten kaupunkien edunvalvojaksi, millä ei kuntavaaleja voiteta.

Kieltämättä Erkka Railon arviota puolueiden kannatuksesta tulevissa kuntavaaleissa on pidettävä hyvin perusteltuna.

Uusimmat

Fingerpori

comic