Mielipiteet

Kuntavaaliretoriikkaa – Lopulta kyse on oman kotiseutumme hyvinvoinnista ja sen jatkumisesta

Eduskuntapolitiikka eroaa kuntapolitiikasta. Kuva: Kimmo Brandt/compic
Eduskuntapolitiikka eroaa kuntapolitiikasta. Kuva: Kimmo Brandt/compic

Eduskunta keskusteli useamman päivän ja yön elpymispaketista. Jos aihe ei olisi vakava, niin humoristisuudessaan se lyö laudalta kaikki tositeeveeohjelmat. Herää kysymys; oliko tässä näytelmässä oikeasti yhtään voittajaa? Eduskunnan arvovalta kärsi suurimman tappion tässä saagassa.

Me suomalaiset olemme yksi maailman digitaalisesti pätevimpiä kansoja, silti tuntuu että digitaalisen someviestinnän oikolukutaito on meiltäkin pahasti hävinnyt. Suomesta on tulossa pahasti amerikkalainen maa, jossa somevaikuttamisella vaikutetaan poliittiseen ilmapiirin ja sitä kautta kansalaisten mielipiteeseen, jolla taas haetaan poliittista valtaa. Ei liene kenellekään yllätys, että kyseinen näytelmä kirjoitettiin ja esitettiin juuri kuntavaalien alla.

Neuvostoliiton romahdus ja 1990 lama siirsivät suomen poliittista kenttää sen verran oikeaan, ettei vasemmiston ja oikeiston kompromissipolitiikkaa enää sellaisenaan tarvita. On aivan turha hakea EU:ta tai muitakaan mörköjä kuntavaaliajatteluun. Bryssel on kaukana Lounais-Hämeestä ja meidän arki on kuitenkin täällä. Lopulta kyse on oman kotiseutumme hyvinvoinnista, sen jatkumisesta ja nimenomaan sen sijoittumisessa maassa nimeltä Suomi.

Meidän ”tavan tallaajien ” olisi hyvä muistaa, että eduskuntapolitiikka ja kunnallispolitiikka ovat kuitenkin arjessa kaksi hyvin erilaista asiaa. Kuntavaaleja on syytä tarkastella siitä lähtökohdasta, miten asiat halutaan kunnassa hoidettavan. Oulun yliopiston professorina toiminut Sami Moisio kuvaa hyvin väitöskirjassaan Valtio, alue, politiikka: ”Suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa aluepolitiikka yhdistetään usein puoluepoliittiseen peliin. Sillä viitataan toimintaan, jossa poliittiset toimijat vetävät kotiinpäin.”

Elävä ja yrittäjähenkinen kotiseutu takaa hyvän elinympäristön nyt ja tulevaisuudessa. Forssalla on lähikuntineen kaikki edellytykset elinvoimaiseen kehitykseen ja terveesti kasvavaan kuntayhteistyön, kunhan ajetaan reilusti ja rehdisti kotiseutumme etua yhdessä. Lopulta kunta on kuitenkin tasan asukkaidensa näköinen.

Uusimmat

Fingerpori

comic